Kanalbyens IF har på ganske få år fået succes

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Kanalbyens IF involverer sig i sit lokalmiljø i Københavns Sydhavn, hvor projekter, relevante tilbud og kreative facilitetsløsninger har givet foreningen en stærk lokal forankring.

.

De nye københavnske bydele bliver flere og flere: Ørestad, Nordhavn, Jernbanebyen, Grønttorvet i Valby og store dele af Sydhavnen. I områderne Teglholmen og Sluseholmen regner man med, at 27.000 borgere i 2030 er flyttet ind og har etableret en hverdag.

Men hvordan etablerer man et idræts- og fritidsliv på “bar mark”, når bydelen på flere parametre mangler idrætsfaciliteter til den voksende befolkning? Hvordan skaber man et lokalt forankret civilsamfund med meningsfulde fællesskaber for områdets borgere?

Det behov ønskede Københavns Kommune og DGI Storkøbenhavn tilbage i sommeren 2020 at imødekomme med projektet “10.000 flere børn og unge i forening”, hvor man bl.a. fordelte en række tilskud til etablerede og nye foreninger. Her blev den lokale forening i Sydhavnen, Kanalbyens IF, involveret.

.

Det der corona…

Det skulle dog ikke være let at komme i gang, og de få faciliteter samt en coronanedlukning pressede det lokale foreningsliv i Sydhavnen.

Men med tilskuddet fulgte en lønnet udviklingskoordinator på deltid, der satte tryk på brobygningen mellem Skolen i Sydhavn og idrætsforeningen.

Sammen har de arbejdet kreativt på at få mest mulig aktivitet for flest mulige på skolens faciliteter.

“I de seneste år er der gjort en stor indsats for at få struktureret foreningen, så vi kan følge med den udvikling bydelen gennemgår. Der er arbejdet hårdt for at sikre den lokale forankring i foreningen, bl.a. at finde trænere og frivillige i lokalmiljøet og få forældrene involveret. Der er rigtig mange børnefamilier i området, og vi forsøger at få foreningstilbuddene til at ramme bredt – helt fra de allermindste, hvor vi har babygymnastik og op til skolebørnene,” fortæller formand for Kanalbyens IF, Tina Hedegaard og fortsætter: ”I de kommende sæsoner, hvor vi vil have hold på både Skolen i Sydhavnen og snart Sluseholmen Skole, håber vi på, at endnu flere børn, unge og måske også de voksne vil få glæde af det lokale foreningsmiljø.”

.

En stærk, lokal forening

Kanalbyens IF er vokset med over 16% i medlemstal i 2023. Særligt dans, gymnastik og badminton står for stigningen fra i alt 432 i 2022 til 503 i 2023 medlemmer fordelt primært på medlemmer mellem 0 og 12 år.

Projektleder hos DGI Storkøbenhavn, Tommy Kristoffersen, begrunder væksten med den målrettede indsats, som ”10.000 flere børn og unge i forening”-projektet satte tryk på.

”Vi kan se, at der er et stort potentiale i at understøtte flerstrengede foreninger i nye bydele. Foreningerne er med til at løfte bydelen og binde den sammen både aktivitetsmæssigt og socialt. Det er vigtigt med en fælles retning og fælles prioriteringer, og at foreningen tør prøve forskellige indsatser. Dertil er det vigtigt at have fokus på, hvordan man kan involvere endnu flere målgrupper i at være med til at udvikle foreningen, ikke mindst de frivillige,” fortæller han.

.

Frivillige er nøglen

Blandt andet har der i projektperioden været fokus på at involvere forældre i området som frivillige. Mens nogle familier fraflytter området efter nogle år, bliver andre boende, og deres børn vokser op i foreningen.

Forældrene får altså en helt naturlig tilknytning til faciliteterne og de andre frivillige i foreningen.

Projektet har resulteret i en ny, stærk, lokalforankret forening, hvor faste rammer og gode prioriteringer skaber rammerne for et velforankret foreningstilbud til lokalområdets børn og unge.

.

Aktive fællesskaber i nye bydele

I foråret 2024 lanceredes endnu et kommunalt projekt med fokus på nye bydele, denne gang i en lidt større skala. Projekt “Aktive fællesskaber i nye bydele” er finansieret af Nordea-fonden og har projektledelse i DGI Storkøbenhavn, der over de kommende tre år skal løfte foreningslivet i en række nye bydele med 7,2 mio. i ryggen.

Konkret bliver indsatsen fokuseret omkring tre nye skoler i hhv. Kødbyen på Vesterbro, Arenakvarteret på Amager og Sluseholmen Skole, hvilket giver Kanalbyens IF nye muligheder for udvikling.

Med midler fra det nye projekt er Emilie Mølbach Olsen inden sommerferien blevet ansat som ny udviklingskoordinator på fuld tid. Det bliver én af hendes fornemmeste opgaver at forankre den flerstrengede forening i den nye facilitet:

“Vi ser meget frem til at etablere Kanalbyens IF på den nye skole ved først og fremmest at opbygge et tæt samarbejde med skolens lærere, pædagoger og ledelse. Det bliver også vigtigt, at jeg involverer både bestyrelsen, forældre og trænere i Kanalbyens IF, så de kan bidrage til udviklingen. Vores mål er at tiltrække og engagere nye medlemmer og frivillige f.eks. gennem åbne arrangementer, så vi kan aktivere flere til at deltage i vores forening og dermed styrke fællesskabet i lokalsamfundet,” siger Emilie Mølbach Olsen.

.

Idræts- og fællesskabskultur

Det har altså været afgørende for Kanalbyens IF, at de har knyttet bånd til både beboere, institutioner og kommune for at blive en fast institution i den nye københavnske bydel – og det vil det også blive fremover.

Det glæder DGI Storkøbenhavns formand, Peder Nedergaard, at der fortsat investeres i de bydele, hvor foreningslivets betingelser er sværere end andre steder:

“Det er ekstremt vigtigt, at vi som idrætsorganisation har øje for civilsamfund, foreningsliv og fællesskaber i Københavns nye byområder, hvor fremtidens borgere skal bo og leve. Med finansieringen fra Nordea-fonden skubber vi yderligere på den positive udvikling, som Kanalbyens IF har gennemgået de senere år, ikke mindst med de nye faciliteter på Sluseholmen Skole,” siger Peder Nedergaard og fremhæver bl.a. demografien i den nye Sydhavn som noget, foreningen har et særligt fokus på at imødekomme:

“Med over 20 forskellige nationaliteter i skolefritidsordningen på den nye skole er det nødvendigt, at foreningen har fokus på at udvikle en lang række forskellige, lokale tilbud. Vi ser frem til at understøtte både forenings- og aktivitetsudviklingen i den nye bydel med en stærk, ny idræts- og fællesskabskultur i bydelen.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*