Tidligste gengivelse af Absalon fundet i København

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

På Gammeltorv midt i København har arkæologer fra Københavns Museum gjort et fund med en helt særlig betydning for byen. I en arkæologisk udgravning dybt nede under pladsen har arkæologerne fundet en mønt, der viser kammeraterne kong Valdemar den store og biskop Absalon – én på hver sin side. Mønten er fremstillet i perioden 1158-1182 og lå oven på en brolægning fra 1100-tallet. Alt tyder på, at den blev tabt mens Absalon var lyslevende. Igen bevis på, at København var grundlagt før Absalons var biskop.

.

Det er en rigtig ”bromance” mønt, der afspejler det stærke venskab og samarbejde mellem fosterbrødrene Valdemar den store og biskop Absalon og som er meget sjælden i en københavnsk sammenhæng.

“Det er den ældste mønt, der er fundet i hovedstaden i så gamle jordlag. Ydermere er bevaringsgraden rigtig god, hvor detaljerne træder tydeligt frem. Man kan næsten fornemme den eufori, der har været mellem fostbrødrene efter, at borgerkrigen 1146-1157 i Danmark mellem de tre fætre Svend Grathe, Knud 5. og Valdemar den Store, blev vundet af Valdemar”, siger arkæolog og udgravningsleder Terje Stafseth, Københavns Museum.

.

Tabt på Absalons tid

Det interessante ved denne mønt er, at den er påvist i et af møddinglagene oven på en stensat belægning på Gammeltorv, lige på ydersiden af voldgraven ved et befæstet område, som i dag ligger under torvets nordlige bebyggelse.

Mønten føjer sig direkte ind i byens historiske kontekst på stedet, hvor arkæologerne tolker voldgraven og torvet i relation til Absalons indtog i byen.

Mønten skal, sammen med de mange øvrige fund, fra udgravningen undersøges nærmere.

.

Få mere at vide om København på Absalons tid

Allerede nu kan du i Københavns Museums udstillingsrum ”Slotsholmen” få mere at vide om København på Absalons tid – og tiden før. Museet har åbent hver dag.

.

Metro-byggerierne gjorde København 100 år ældre

Generationer af danske skolebørn har lært, at København blev grundlagt i 1167, da biskop Absalon af kongen fik et område med bl.a. et lille fiskerleje ved Øresunds kyst – midt i et rige, der også omfattede Skåne, Halland og Blekinge.

Men særligt de seneste årtiers arkæologiske udgravninger, i forbindelse med anlæggelsen af Metro-linjer i København, har udfordret dette årstal.

Arkæologer fra Københavns Museum har bl.a. fund af en hidtil ukendt kirkegård kun en meter under den nuværende Rådhusplads i København, der har været med til at vise, at der helt tilbage i midten af 1000-tallet har ligget en by.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*