Udstilling om genbrug i Dansk Arkitektur Center

Foto: Rasmus Hjortshøj.

Ny udstilling, hvor temaet er genbrug og cirkulær tankegang, tager den besøgende på rundrejse i arkitekturens verden. Her kommer man til at forholde dig til den stigende bevidsthed, der mod den smid-væk-kultur, som er en del af vores samfund. I den forbindelse kommer vi på besøg på Fredensborg, hvor Kongehuset har fået ombygget en forfalden bygning af genanvendte materialer.

Af: Anders Bo Petersen

I en tid præget af klimakrise og bevidsthed, hvor vi får vores ressourcer fra, melder spørgsmålet sig: hvordan vi kan bevare, genbruge og omskabe, det vi allerede har?

Det er første gang DAC samler arkitektur, design og hverdagsliv omkring et fælles tema – genbrug. Dette skal opfattes som nye muligheder i, hvordan vi kan skabe, bo og bygge på.

Meget inventar i private og offentlige bygninger bliver revet ned før, det er nedslidt, herunder køkkener, brædder og tage. Materialer kasseres, som var de forbrugsvarer, og erstattes af nye.

Modstanden mod denne tankegang er stigende. Flere forbrugere kan se værdien i at genanvende disse materialer, både for at spare på CO2-udledning, men også for at passe på jordens ressourcer.

.

Bevar, transformer og elsk det eksisterende

At genanvende gamle materialer bygninger i ny sammenhæng, kan være et forfriskende pust i bybilledet. En gammel krigsbunkers i Hamburg viser dette.

Frem for denne tidligere kæmpe klods, som stod i forfald. er dette fortidstraume, blevet forvandlet til hængende haver, kontorer og natklub.

Her i København og i andre danske byer har vi jo gjort det samme flere steder, herunder de to gamle siloer på Islands Brygge, der nu er luksuslejligheder, eller det nye NC hotel på Christianshavn, hvor Nordea tidligere havde hovedsæde.

.

Skønhed og innovation i det genbrugte

Udstillingen viser at genbrug er et bevidst valg, der kan føre til æstetik og innovation. Vi ser et træ-højhus fra Aarhus, der hedder TRÆ. Bygningen er på 20 etager. Facaden er blevet beklædt med genbrugte møllevinger, bølgeplader og postkasser. Dets udtryk er meget moderne og legende arkitektur

Seniorkurator Victoria D. Bennetzen, der er hovedansvarlig for udstillingen Genbrug, siger:

Vi er nødt til at gøre om med ideen om, at nyt altid er bedre. Det handler om, at passe på det, vi allerede har skabt, og genfinde værdien i det vi plejer at smide ud, og bruge det – igen og igen.

.

Kongepar som frontløbere

Heldigvis fortsætter denne udforskning og nysgerrighed i at tænke genbrug i arkitekturen. En dansk arkitekt har fået lov til at eksperimentere med en forfalden bygning hos Kongeparret på Fredensborg.

Han har i samarbejde med dem, bygget den om med genanvendte materialer, så den fremstår moderne og som et nyt tiltrængt pust i den traditionelle arkitektur, som blev til for mange år tilbage.

Og samme tankegang formodes det, at den nedbrændte Børsen, også kommer til at opstå, sådan historien bliver set og ikke udvisket.

 

Udstillingen om Genbrug kan ses ind til efteråret.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*