Hovedstadsborgmestre: Vi skal finde fælles løsninger på stormflodssikring

Diget ved Kalvebod Fælled. Forundersøgelsen af en stormflodsplan for hovedstadsområdet er nu færdig og offentliggjort af Transportministeriet. Foto: Sund og Bælt

Forundersøgelsen af en stormflodsplan for hovedstadsområdet er nu færdig og offentliggjort af Transportministeriet. Det sker efter to års samarbejde mellem staten, København, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommune og de store infrastrukturejere i hovedstadsområdet. Resultaterne viser, at der er behov for samlede løsninger for at sikre hovedstadsområdet mod fremtidens stormfloder.

.

Resultatet er en række dybdegående analyser af, hvad det kræver at sikre den 60 km lange kyststrækning fra Københavns nordlige grænse til Hvidovres sydlige grænse mod fremtidens stormfloder.

København, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommune hæfter sig ved det positive i, at staten og kommunerne nu står med en fælles viden om, hvor høje stormfloder kan blive i hovedstadsområdet i dag, om 50 år og om 100 år. Det har tidligere givet grund til diskussioner på tværs af kommunerne, staten og rådgiverbranchen, som skal levere løsningerne.

.

Ingen vej uden om sikring

Forundersøgelsen tegner et tydeligt billede af, at stormflodssikring er vigtigt – ikke mindst i hovedstadsområdet. De fire kommuner er glade for, at der nu ligger et grundigt stykke arbejde, som de sammen med staten kan arbejde videre ud fra.

Med forundersøgelsen har staten gjort et betydeligt stykke arbejde i forhold til at teste lovgivningens rammer for finansiering, som er en af de store udfordringer i arbejdet med stormflodssikring. Trods positive takter peger resultaterne på, at der er behov for at ændre lovgivningen. Blandt andet fordi det alene er ejere i første række til vandet, der skal betale for at sikre hovedstadsområdet mod fremtidige stormfloder.

.

Beton langs kysten

På løsningssiden viser forundersøgelsen, at der kan blive tale om store betonmure på flere strækninger langs kysten. Det er derfor også vigtigt, at kommunerne er med til at finde frem til gode løsninger, der ikke står i vejen for udviklingen af byerne og forbindelsen til havet.

De fire kommuner ønsker at forsætte samarbejdet med staten om stormflodssikring og opfordrer desuden staten til at bruge forundersøgelsens momentum til at løse de udfordringer, som flere af landets kystkommuner står med.

Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i København (EL), siger:

”Jeg er glad for, at den samlede forundersøgelse har givet os ny indsigt i stormflodssikring af København, og at der er etableret et stærkt samarbejde mellem staten og kommunerne på det her område. Nu har vi et fælles vidensgrundlag, som jeg vil arbejde for, at vi bruger til at løse udfordringen vedrørende finansiering af stormflodssikringen. Med de omfattende analyser i hånden kan vi nu begynde at planlægge en fremtid, hvor vi fastholder kystens kvaliteter, mens byen beskyttes mod oversvømmelser fra havet. Jeg ser frem til at inddrage byens borger og samfundsaktører, så vi kan sikre at stormflodssikringen styrker Københavns lokale værdier. Det er vigtigt at finde løsninger for en stormflodssikring, der ikke lukker byen inde og som tager hensyn til naturværdierne i Hovedstaden. Vi skal finde løsninger der holder flere generationer ud i fremtiden.”

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*