Ballonhangaren på Islands Brygge

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Jette Ingerslev

 

 

Her mellem de moderne højhuse på Islands Brygge og den vilde natur på Amager Fælled udfoldede der sig et herligt liv. Mange kender måske ikke denne ”perle” – men nu har Realdania med en større donation sikret sig, at Ballonhangaren igen fremstår, som da den blev bygget i 1917. 18 meter høj, 40 meter lang, 15 meter bred og næsten udelukkende bygget af træ.

De smukke bygninger er på hver deres måde imponerende. Den gamle ballonhangar er en særpræget og autentisk funktionsbygning, som i bund og grund “blot” er en stor lade, der blev opført på baggrund af omhyggelige beregninger, streng symmetri og militærisk præcision. Den smukt hvælvede hal og den kæmpestore port med to skydelåger på 7,5 x 18 m er værd at beundre.

 

Mange og blandende funktioner

Gennem årene har bygningen haft talrige funktioner: Først som et tørt og sikkert sted at opbevare de store observationsballoner i. Æraen som ballonhangar sluttede allerede i 1937, da flyvemaskiner overtog flere og flere af observationsballonernes opgave. Under 2. verdenskrig blev hangaren overtaget af tyske soldater.

Efter 2. verdenskrig blev både Ballonhangaren og Ballonparken brugt som flygtningelejr. Omkring 2.000 baltiske flygtninge blev huset under lidt bedre vilkår end dem for tyske flygtninge. Fra 1948 blev bygningerne i Ballonparken indrettet som kollegie for unge mænd fra provinsen. Senere blev det til et egentligt boligområde – og derfor ikke en del af det område, som Realdania har restaureret.

I 1961 rykkede en privat rideskole, Artillerivejens Rideskole, ind. I perioden 1970-2017 blev hangaren og rideskolen overtaget af Socialt Boligbyggeris Børne- og Ungdomsklubber, der gik konkurs, og i kølvandet opstod det københavnske fritidstilbud ”Ridevenner”, der den dag i dag er på området. Hangaren måtte dog lukke i 2015 pga. nedstyrtningsfare. Den var i årevis ikke blevet vedligeholdt af Bygningsstyrelsen, der havde ansvaret.

 

Amager Fælled

I flere hundrede år lå Amager Fælled og Islands Brygge hen som strandeng og lavvandede områder. Her græssede kvæg fra gårdene i Sundbyøster og Sundbyvester. Ind imellem holdt de kongelige hare- og svanejagter. For at få vildtet til at trives blev der anlagt vildtremiser, som bestod af småskov. Remiseparken og Lergravsparken er minder fra den tid.

Fra slutningen af 1600-tallet blev der holdt skydeøvelser i området. Permanente militære installationer blev oprettet i perioden 1765-70 som ”Faste Batteri”, over for det, der nu er Svend Aukens Plads.

På samme tid blev Artillerivej anlagt på en dæmning fra ”Faste Batteri” til Christianshavns ydre forsvarsværk. I løbet af 1800-tallet blev de militære aktiviteter udbygget. I 1887-88 blev området tæt ved Christianshavns Vold fyldt op, og Hærenes Geværfabrik/ Ny Tøjhus blev opført. Kort efter blev Artillerivejens Kaserner anlagt og senere suppleret med tolv mandskabsbarakker, der blev til Ballonparken.

Fra 1900 begyndte opfyldningen af strandarealerne, hvorved Islands Brygge blev anlagt og kunne bebygges. Imens fortsatte militæret med skydeøvelserne ind over fælleden, og i 1917 kom Ballonhangaren så til – en ære der kun holdt i cirka 20 år, for allerede inden 2. verdenskrig var balloner forældet teknologi.

Efter 300 år som militært øvelsesområde blev Amager Fælled fredet i 1984. Herefter har borgerne haft fri adgang til dette store og spændende naturområde.

 

Ny rolle

Realdania har ikke bare renoveret Ballonhangaren – men også givet det københavnske fritidstilbud ”Ridevenner” en helt nybygget ridehal med tilhørende stalde og udendørs ridebane. Københavns Kommune fortsætter som lejer af hele ejendommen, og dermed kan ”Ridevenner” fortsat slå deres folder i dette historiske hjørne af Amager Fælled.

Den nye ridehal er på 1.700 m2 med ridebane og plads til 30 heste, ligesom der er udendørs ridebane og fold samt stenmile til opsamling af regnvand.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*