Christianshavn set med digterens øjne

Forfatteren Ove Bjørn Petersen foran Vagthuset i Torvegade 75, som huser Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Kunsthistorikeren Ove Bjørn Petersen har skrevet et litteraturhistorisk værk om havnens historie over 400 år. Bogen indeholder 210 digte og sange skrevet af 113 digtere. Fra H.C. Andersen og Kim Larsen og til den lokale bums.

 

Af Lis Hylander   

 

Det er med poesien som ledetråd, at kunsthistorikeren og christianshavneren, Ove Bjørn Petersen, i de forløbne tre år er gået på opdagelse i dét han kalder ”det hyggelige, det forførende og det dramatiske” Christianshavn med det mål at formidle digternes øjenvidneskildringer af Christianshavn.

Resultatet af hans rejse er blevet til et inspirerende og yderst velskrevet værk, ”I digterens spejl – en litteraturhistorisk fodrejse på Christianshavn”, som er udgivet i samarbejde med Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv.

 

De store navne

”Bogen er ikke en historisk fortælling om udvalgte steder. Der er tale om litteraturhistoriske nedslag set gennem digterens spejl”, skriver forfatteren i sin indledning.

Ove Bjørn Petersen har vandret rundt i Christianshavns gader og søgt efter digte og sange. Og i sin søgning efter digte er han stødt ind i store digtere som H.C. Andersen, Johan Ludvig Heiberg, Halfdan Rasmussen og Søren Kierkegaard, for blot at nævne et par stykker. Men det er især den lokale poesi, der har berørt ham.

”Uden at ville det er de trådt ind i min verden som bærere af den sandhed, som de ser i deres hverdag”, skriver forfatteren i bogen.

 

” Oh, ved Gud, hvor jeg elsker Kanalen

Meditere og ryge på halen

Det gir ny inspiration

Til mig drukne person

Så jeg kan skrive et digt

Om et gudedejligt distrikt.”

Johannes Johnsen, 1989.

 

Johannes Johnsen døde for flere år siden, men han er en af de lokale digtere, som optræder flere gange i bogen, og som i sine digte har formået at beskrive den sandhed, som er en del af hans hverdag.

 

Antologi

Hovedkapitlet ”Digte og sange” er ordnet tematisk.  Eksempelvis kirke, søfart, værtshuse, broer og industri. Det ældste digt er fra 1640 og det nyeste fra 2020. Dermed er det første gang, at en hel bydels historie bliver beskrevet i en antologi. Og det er i sig selv historisk.

Bogen, som er flot illustreret af Henrik Schütze med malerier og miljøer, som læseren møder i bogen, koster 150 kr. og kan købes i Vagthuset, Torvegade 75, hver lørdag fra kl. 13-15.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*