Unikke filmoplevelser fra det høje nord vises på Christianshavn

Dokumentaren ”Kongehuset på Færøerne” vises i løbet af filmdagene.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Anders Bo Petersen

 

Der er Nordatlantiske Filmdage på Nordatlantens Brygge med filmoplevelser fra Færøerne, Grønland og Island – tilsat instruktørbesøg og debat – frem til 10. oktober.

I år sætter Nordatlantiske Filmdage særlig fokus på den bølge af originale og ofte skæve filmperler, som i de sidste 10 år har markeret Island på alverdens festivaler. Blandt titlerne er de herhjemme allerede anmelderroste film Virgin Mountain, En hvid, hvid dag, Kvinde på krigsstien og Echo, men også film, der ikke har gået i danske biografer, såsom Either Way og The Deposit. Og alle film på festivalen drøftes af instruktørerne bag dem eller af andre fagfolk.

 

Filmdage i gang

Torsdag aften kommer den islandske instruktør Ásthildur Kjartansdóttir og viser sin stærke og tankevækkende spillefilm ”The Deposit”, der er baseret på romanen Depositum. Fredag aften er der intimkoncert på festivalen med Færøernes nye stjerneskud, sangerinden Greta Svabo Bech.

Greta Svabo Bech er også med lørdag, når Martin Breum og Jakob Gottschau viser og drøfter deres dokumentar ”Kongehuset på Færøerne”, hvor hun er blandt de medvirkende.

Lørdagen byder også på et kortfilmarrangement, hvor man bl.a. kan møde den grønlandske instruktør Inuk Jørgensen og hans færøske kollega Andrias Høgenni. Høgenni vandt Robertprisen i 2020 får årets bedste kortfilm, ”No ill will”, som han viser og drøfter med publikum.

Søndagen indledes med ”Sumé – lyden af en revolution”, der vises med forfilm og oplæg. Derpå kommer den islandske instruktør Benedikt Erlingsson og viser sin både underholdende og originale spillefilm ”Kvinde på krigsstien”, der vandt Nordisk Råds filmpris 2018.

 

Jóhann Jóhannsson hædres
I samarbejde med Islands Ambassade hædrer festivalen desuden den islandske filmkomponist Jóhann Jóhannsson (1973-2018) med særvisning af hans filmværk Last and First Men. Filmen, som havde premiere på Berlinalen sidste år, blev færdiggjort af fotograf Sturla Brandth Grøvlen efter Jóhannssons alt for tidlige bortgang. Sturla Brandth Grøvlen præsenterer den ved visningen, der afrunder årets Nordatlantiske Filmdage.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*