Krigen i Ukraine præger også hverdagen langs havnen

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Frivillige samler ind til Ukraine. Både i form af nødhjælp og kontanter. Havnefronten har mødt Klaus Scheuer på Sluseholmen, der har bidraget med en lokal indsamling – og avisen har givet en gratis annonce til Den Danske Ukraine Komité, der samler penge ind til Ukraines forsvar.

 

Af Jesper Schou Hansen

 

For rigtige mange så nytter det ikke noget at kigge på krigens rædsler. ”Man må gøre noget”. For Klaus Scheuer fra Sluseholmen, blev dette ”noget” til en lokal indsamling gennem hans netværk og med støtte fra logebrødrene i frimurerne.

For andre – bl.a. fhv. Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og fhv. Justitsminister Søren Pind – blev det for meget at se på, at Ukraine så brutalt blev overfaldet af Putins Rusland, at de startede en indsamling til det ukrainske forsvars.

Allerede i den første uge overførte de 25 millioner kroner, som de havde indsamlet. Pengene er overført til det ukrainske forsvars konto i den tyske nationalbank. Om de køber beskyttelsesveste, natkikkerter eller ”krudt og kugler” bestemmer ukrainerne selv. På Lokalavisen Havnefronten har vi stillet gratis annonceplads til rådighed for Den Danske Ukraine Komité i håb om, at avisens læsere vil bidrage økonomisk.

Københavns nye Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken skriver i et debatindlæg om den store velvilje mange danskere allerede har vist overfor ukrainske flygtninge – og tilbudt dem ophold. Noget der også bliver nødvendigt, hvis flygtningestrømmen fortsætter – og det gør den desværre nok.

Foreløbig er tre millioner mennesker flygtet fra Putins terrorbombninger af helt almindelige menneskers hjem. Blandt de flygtende finder man både etniske russere fra Ukraine og ukrainere – alle er de ofre for Putins krig og terror.

Måske læser du i medierne, at den russiske hær slet ikke rykker så hurtigt frem. Men den rykker stadig frem. Og mens du læser disse linjer, er endnu mere af Ukraine blevet besat af Rusland, der mere og mere optræder som den nazi-tyske besættelsesmagt gjorde i anden verdenskrig. På en måde, som vi for længst havde håbet var noget, som kun fandtes i historiebøgerne.

Måske føler du, at din hjælp drukner – men i den anden ende reder den liv. Leder du efter en mindre hjælpeorganisation, hvor du tydeligt kan se dit eget fingeraftryk, så kan redaktionen anbefale organisationen Hjælp Ukraine. Du finder dem på Facebook på facebook.com/helpukra.

Husk at den almindelige russer – og slet ikke dem her i landet – IKKE er skyld i krigen. Det er Putin. Det er ham og hans oligarker, du skal ramme. Det betyder bl.a. at russiske ejede forretninger i Danmark – som Sportmaster og Humac m.fl. – bør boykottes, så oligark-ejerne i hvert fald ikke regne med dine penge.

#SlaveUkraini

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*