Kommunen spare penge på at nedlægge parkeringsautomater

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Der bliver længere mellem parkeringsautomaterne i Københavns Kommune. Et enigt teknik- og miljøudvalg har nemlig besluttet, at 432 af byens omkring 882 p-automater skal pilles ned og erstattes af informationsskilte, og inden længe går arbejdet i gang på Amager.

Baggrunden for beslutningen er, at stadigt færre benytter sig af automaterne, når der skal betales for parkering, og derfor er der penge at spare på driften af automaterne ved at nedlægge en del af dem. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at beslutningen vil spare kommunen for over 2,5 mio. kr. årligt. Planen er at nedlægge de automater, der bliver foretaget færrest køb ved, i områder, hvor der i forvejen er mange automater. Det betyder fx, at der i gul zone nedlægges få automater, da der her i forvejen er langt mellem dem. Omvendt vil der blandt andet i flere af brokvartererne og på Amager blive nedlagt en større del af de nuværende automater.

.

Betal uden app – via telefonen

Da det ikke er alle, der har mulighed for at anvende en smartphone til at klare betalingen for parkering, har kommunen nu oprettet en telefonlinje, hvor betaling kan klares via telefonen. Fremover kan bilister altså ringe til 33 66 18 18 og få håndteret betalingen.

Dog vil man ikke kunne nyde godt af den fleksibilitet, som appløsningen tilbyder. Når du betaler via en app, er du ikke nødsaget til først at finde en p-automat, og du kan løbende både forlænge og afslutte din parkering. Derfor er den nye linje også primært tiltænkt brugere, som ikke har mulighed for at benytte sig af apps.

 

Få brugte p-automaterne

Antallet af betalinger i de fysiske p-automater har gennem en årrække været faldende. Således udgjorde andelen af betalinger i p-automaterne i december 3,6 pct. af det samlede antal transaktioner.

Udover betalingsautomaterne drifter Teknik- og Miljøforvaltningen desuden omkring 650 infostandere i betalingszonerne, der viser, hvilken betalingszone man befinder sig i samt mulighederne for betaling. Disse nedlægges også og erstattes af skiltning. Teknik- og Miljøforvaltningen starter arbejdet med at nedlægge betalingsautomater på Amager. Siden fortsætter arbejdet på Christianshavn, Vesterbro, Indre Nørrebro, Indre By, Valby og Ydre Nørrebro.

.

Ingen kontanter siden 2018

I 2018 blev muligheden for at betale med kontanter i p-automaterne afskaffet, da kun fire pct. af den samlede omsætning kom fra kontanter. I dag er det kun muligt at betale med betalingskort i p-automaterne.

Teknik- og Miljøforvaltningen har de seneste år haft stigende drift- og vedligeholdsudgifter til p-automaterne.

Betaling gennem den nye telefonlinje fungerer ved, at bilisten ringer til kommunens vagtcentral og får kontakt til en servicemedarbejder, som indtaster oplysninger om den konkrete betalingszone, tidsrum og registreringsnummer, inden bilisten sendes videre til en robot, som håndterer betalingsoplysninger.

Teknik- og Miljøforvaltningen har været i dialog med Transportministeriet om mulighederne for at nedlægge alle p-automaterne. Det er Transportministeriets vurdering, at der af hensyn til de borgere som af forskellige hensyn ikke har adgang til smartphone eller mobiltelefon, bør sikres en mulighed for at betale for parkering ved brug af p-automater, men at det står kommunen frit for at tilpasse antallet af p-automater efter behovet, såsom det for eksempel også sker for postkasser.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*