To nye kajer ved Lynetteholm

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

To nye kajer er kommet til syne i vandet ved Lynetteholm. De skal bruges, når arbejdet med Lynetteholms fase 2 går i gang. Det skriver By & Havn i deres nyhedsbrev

.

Den første del af Lynetteholms omkreds (fase 1) blev færdigetableret i april 2023. Efter planen vil arbejdet med at anlægge fase 2 starte op omkring oktober 2023.

Lynetteholm anlægges i to fase. På kortet er henholdsvis Fase 1 og Fase 2 skitseret.

Åbningen af Lynetteholms jordmodtageanlæg i juni 2023 betød, at arbejdet med at sejle mellemoplagret jord fra Nordhavns jorddepot til Lynetteholms fase 1 kunne begynde i begyndelsen af juli. I alt skal der flyttes 600.000 tons jord, og coasteren Hagland Chief sejler 5.000 tons om dagen.

.

Kører nu jord direkte til Lynetteholm

Med åbningen af jordmodtageanlægget er de første lastbiler også begyndt at aflevere jord til Lynetteholm og ikke længere til mellemoplagring i Nordhavn. Jorden kommer fra København og omegns byggepladser, og ved at blive genbrugt i Lynetteholm vil jorden indgå som en del af en samlet stormflodssikring af København.

I øjeblikket er man ud over at fylde jord i fase 1 også i gang med at bygge en jordvold på tværs af fase 1-bassinet. Volden skal adskille byggepladsjord, og det havbundsmateriale fra fase 2, som i løbet af efteråret skal fyldes i Lynetteholms fase 1. Tidligere skulle det materiale været dumpet i Køge Bugt, men det besluttet folketinget af ændre efter hvad nogle har betegnet som hysteriske og andre rimelige protester. Dumpningen – også kaldet klapning – er ellers en velkendt og forholdsvis harmløs proces, hvor man flytter havbunden fra et område til et andet.

.

De nye kajer

Arbejdet med at anlægge to kajer ved Lynetteholms nordligste stendæmning langs sejlrenden Lynetteløbet er også godt igang. Kajerne skal bruges, når det opgravede havbundsmateriale fra fase 2 skal sejles til fase 1-bassinet i stedet for at blive klappet i vandet nær Køge Bugt.

Den første spunsvæg står der, og skal kajerne skal efter planen stå færdig til oktober.

By & Havn er i gang med at finde de entreprenører, der skal anlægge Lynetteholms fase 2. Her forventer man at kunne indgå endelige anlægskontrakter i september 2023 og begynde anlægsarbejdet omkring oktober 2023.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*