Ny bog er en kærlighedserklæring til Christianshavn

Forfatter og kunsthistorikere Ove Bjørn præsenterede forleden sin nye bog ””Christianshavnerne – 101 små hverdagshistorier om liv og meninger” for et stort publikum på biblioteket. Bogen er udgivet af Christianshavns Lokalhistorie Forening og Arkiv. Foto: Lis Hylander / Havnefronten.
Af Lis Hylander

Forfatter og kunsthistoriker Ove Bjørn Petersen har endnu en gang skrevet en dejlig bog om sit elskede Christianshavn.

.

Han forlader sit hjem i Wildersgade med hunden i snor og blok og blyant i frakkelommen. Og inden længe falder han i snak med folk på gaden. Uanset om det regner eller sner. Og det har Ove Bjørn Petersen, forfatter og kunsthistoriker, gjort så ofte, at hans skriblerier nu er blevet til bogen “ Christianshavnerne – 101 små hverdagshistorier om liv og meninger.”

Selv om forfatteren selv er barnefødt i Sønderjylland, har han levet det meste af sit voksenliv på Christianshavn. Dog med mange afstikkere til sit elskede Sydfrankrig.

For Ove Bjørn Petersen er livet og historien mere end kendte mænd og kvinder, store virksomheder, flotte bygninger og gamle skibe. Hans småhistorier fortæller om livsglæde, savn, ensomhed, festivitas og stolthed i de hverdage, der er flest af. Historierne er krydret med kulturhistorie og vigtige begivenheder på en måde så de bliver til kulturhistorie i øjenhøjde.

.

Hvad er en christianshavner?

Det store og essentielle spørgsmål i de små historier er, hvad er en christianshavner og hvad gør bydelen til noget særligt?

Nogle mener, at man skal være født og have boet her i mange år, andre siger, at det ikke er så afgørende. En mand, som har boet på Christianshavn i 46 år siger i bogen, at det ikke er så meget et spørgsmål om at tælle år, men mere om livsfølelse, minder fra stedet og involvering i mennesker og aktiviteter. Ikke hvad man er, men hvem man er.

Bogen er et skatkammer af varme, pudsige og sjove anekdoter fra de christianshavnere Ove Bjørn Petersen har mødt på sin vej. Inddelt geografisk, så læseren kan følge med på turen. Alle historier har en stærk undertone af solidaritet og ømhed. Det er forfatterens kærlighedserklæring til sin bydel. Og man bliver godt underholdt om det er operasangeren på Stærkodder eller frisøren i Strandgade, der beretter.

I slutningen af bogen skriver forfatteren:

Måske jeg ikke når at blive christianshavner, forstået som “kun christianshavner”, selv om jeg har haft min gang her i tre årtier, men hvem andre end jeg selv kan dømme? Og det uanset, hvor godt jeg end tager del i andres ve og vel, og uanset, hvor glad jeg end er for at være her i et stimulerende og støttende fællesskab, ofte kaldet de usynlige hænder, civilsamfundets adelsmærke, der fortæller om et levende og berigende miljø. Sammenhængskraft er det.

.

Jeg er her fra Christianshavn

Forlader nødig min rede

Kun en gang ville jeg en tur til København

Jeg vandred opfyldt af udlængsel og indre ro

Men så blev jeg stoppet af Knippelsbro

Og føler pludselig hvordan hjemveen ivervælder

Så gik jeg tilbage til Sofies kæler

( Mangekunstneren Erik Clausen i 1988 )

.

Bogen er udgivet af Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv og kan indtil videre købes i Vagthuset, Torvegade 75. Bogen koster 75,- kr for medlemmer og 125,- kr. for ikke medlemmer af Lokalhistorisk Forening. Vagt huset er åbent hver lørdag fra 13-15.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*