Politikerne vil bygge langt flere boliger i København

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Boligbehovet i København er stort. Og fremskrivningerne tyder ikke på, at det vender foreløbigt – tværtimod. Fortsætter befolkningsvæksten, ser vi ind i et behov for 40.000 nye boliger frem mod 2036. Men de er slet ikke på tegnebrættet, så nu skal der fart på udviklingen. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

.

Mens der i flere år blev bygget historisk mange boliger, led byggeaktiviteten i København et større knæk i 2022. Nu viser spritnye tal, at byggeaktiviteten i det forgangne år var på niveau med 2022. Dermed er den afmatning, det københavnske boligmarked oplevede i 2022, fortsat i hele 2023. Og det er en udvikling, der skal vendes, lyder det fra overborgmester Sophie Hæstorp Andersen:

”Vi er nødt til at få bygget langt flere boliger, hvis vi skal sikre, at københavnske familier og vores børn skal kunne blive boende og trives i byen. Den udvikling, vi ser lige nu, må ikke bide sig fast. Derfor bliver vi nødt til at forholde os til, hvordan vi udvider byen på en klog måde, så vi får skabt plads og boliger til københavnerne. Det bliver opgaven, når vi senere på året skal vedtage en ny kommuneplan. København skal være en by, hvor man kan bo hele livet – ikke en lukket fest for dem med penge på lommen.”

.

Venstre ønsker ejerboliger

Hos Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) er der fokus på, at der kommer flere ejerboliger.

“Der er mere eller mindre ikke opført nogen ejerboliger i adskillige år, og det bliver et større og større problem. Folk bor generelt ret lang tid i deres ejerboliger i forhold til eksempelvis de lejeboliger vi ser opført i Ørestad Syd, hvor vi har en ekstrem stor rotation. Det gør det svært at skabe lokal bymiljø, stabile klasser i skolerne og institutionerne etc”, siger Jens-Kristian Lütken.

I 2023 blev der bygget 3.916 nye boliger mod 4.047 i 2022. Sammenlagt er det cirka 4.000 færre boliger end de foregående to år tilsammen. I følge kommunen er det også de almene boliger og andelsboligerne, der halter efter.

“Vi håber på, at man med en kommende lovrevision får mulighed for at kræve, at nogle af boligerne bliver ejerboliger. Det vil være en stor gevinst for København”, siger Jens-Kristian Lütken.

.

Bygges i nye områder

Ser man på, hvor der bliver bygget mest, er det især i bydelene Amager Vest og Vesterbro/Kgs. Enghave, hvor de nye byudviklingsområder Ørestad og Carlsberg ligger. Knap halvdelen af de nyopførte boliger i 2023 er opført i de to bydele. I den modsatte ende af skalaen finder man Valby og Vanløse. Her er der opført færrest nye boliger i 2023.

Københavns Kommune arbejder løbende på at skabe bedre rammer for byggeriet og gøre det attraktivt at investere i København og Københavns boligmarked. Blandt andet har kommunen nedbragt sagsbehandlingstiden for byggesager markant.

I år skal Københavns Borgerrepræsentation desuden tage stilling til byens udvikling de kommende tolv år, når der skal vedtages en ny kommuneplan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*