Borgmestre jublede over almene boliger i Sydhavnen og på Bryggen – men boligerne er udeblevet

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Jesper Schou Hansen

 

Der var jubel at spore hos teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, da hun i november 2019 udsendte en pressemeddelelse om, at der skulle bygges almene boliger – som i kraft af offentlig støtte har en lavere husleje – i Sydhavnen. Samme begejstring var der over tilsvarende almene boliger på Islands Brygge.

I perioden derefter og helt frem til februar i år har Lokalavisen Havnefronten flere gange spurgt forvaltningen, hvor de almene boliger så bliver af.

I august 2019 kunne Lokalavisen Havnefronten nemlig skrive, med Teknik- og Miljøforvaltningen som kilde, at mange af de almene boliger havde endog meget lange udsigter.

Dengang svarede Forvaltningen, at ”det er korrekt, at der til lokalplan 410-1 Artillerivej Syd ikke er noget projekt i proces. Vi har derfor ikke en dialog med grundejeren”. Det konkrete projekt blev vedtaget i 2017 og omfatter 4.200 kvadratmeter almene boliger og er fortsat ikke i gang.

Noget tilsvarende gælder for andre projekter. Således var der dengang heller ikke gang i planlagte almene boliger på hverken Papirøen eller Postgrunden. Her er der planlagt henholdsvis 6750 kvadratmeter og 8500 kvadratmeter almene boliger.

Det har således igennem flere år været tydeligt at se, at udbygningen med almene boliger lå milevidt fra planerne.

 

Erkender ubegrundet optimisme

Og nu erkender den ansvarlige borgmester Ninna Hedeager Olsen, Enh., da også i en ny pressemeddelelse, at der ikke var meget at have optimismen i.

I en ny rapport fastslår forvaltningen, at eksekveringsgraden (dvs. andelen, der er opført, eller hvor byggeriet er i gang) for det almene byggeri blot er 18,8 procent, men hele 52,4 procent for privat byggeri. Med andre ord går det fint fremad for de private bygherrer med at få opført private boliger, mens det halter med at få realiseret de almene boliger. Her er der nemlig et statsfastsat loft over huslejen og byggeriets tilladte omkostninger. Alligevel mener borgmesteren, at det er de private bygherrers skyld.

 

Almene nedprioriteres bevidst

” Når de private bygherrer tilsyneladende i høj grad nedprioriterer at få eksekveret på den almene del af byggeriet, må vi fra politisk side se nærmere på, hvad vi kan gøre for at sikre, at københavnerne får adgang til flere almene boliger”, siger Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten. Derfor vil hun tage kontakt til bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek for at understrege nødvendigheden af, at Kommunen i fremtiden kan få mulighed for at stille betingede byggetilladelser samt andre tiltag, som sikrer opførelsen af de almene boliger

 

Uberettiget kritik

Hos de Konservative mener partiets spidskandidat Jakob Næsager, at borgmesteren rammer helt forbi skiven. Han peger på de høje omkostninger kombineret med prisloftet som skurken.

”Der er et prisloft over, hvor meget det må koste at bygge en almen bolig. Dette loft er inklusiv grundprisen. På grund af de høje grundpriser i København er der næsten umuligt at bygge almene boliger til under 30.000 kr. pr m2. Mange nyopførte private boliger sælges til ca. 50.000 kr. pr. m2, og det indikerer, at det er ekstremt svært at bygge almene boliger, hvor prisloftet for opførelsen ligger på kun det halve”, siger Jakob Næsager, som også gør opmærksom på, at København har nogle ekstremt lange sagsbehandlingstider, der ikke øger tempoet i projekterne.

”Det er jo grotesk, at teknik- og miljøborgmesteren skyder mod nogen som helst for langsommelighed. Hun er ansvarlig for lokalplaner og for byggetilladelser. Det tager ofte et år at få vedtaget en lokalplan og derefter et år at få en byggetilladelse. Teknik- og miljøborgmesteren bør derfor ikke kaste med sten”, mener Jakob Næsager med henvisning til de ekstremt lange sagsbehandlingstider i København.

 

Vil bygge 25 % almene

Politikerne i København har en vision om, at en femtedel af alle boliger i byen skal være almene. Derfor stiller de ofte krav om 25 pct. almene boliger, når nye lokalplaner behandles, for at følge med det private byggeri. Men selvom kravet har været stillet i lokalplaner helt tilbage fra 2016, så halter det altså med at få de almene boliger opført.

I Sydhavnen er der i øvrigt kommet skub i nogle af de almene boliger. Der er således indgået aftaler mellem bygherre, et alment boligselskab og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om et plejecenter, hvor boligerne også bygges som almene. Byggeriet kan formentlig gå igang inden for de næste par år.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*