Christianshavn har fået en ny skole

Børne fra byggeskolen er allerede godt i gang, og her viser de Slovakiets gæstende præsident Zuzana Čaputová nogle af de byggemodeller, som de har lavet. Foto: Bibiana Danmark.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Anders Bo Petersen

 

Det er ikke en helt traditionel skole, der netop er åbnet på Christianshavn. For den optager ikke elever som sådan, men tilbyder skoleklasser et undervisningsforløb, der når 360 grader rundt om byggeri. Derfor kalder initiativtagerne det også for ”Danmarks første byggeskole for børn”. Den ligger på Papirøen, og den er netop åbnet officielt – i øvrigt af Slovakiets første kvindelige præsident Zuzana Čaputová.

Bibiana Danmark, som står bag Byggeskolen, udspringer fra børnekulturhuset Bibiana – House of Art for Children i Slovakiet – og det var derfor, Slovakiets præsident var med til indvielsen.

Det er i den gamle Kedelsmedje på Papirøen, at man finder ”Børnenes Byggeskole 360 grader”. Her kommer skoleklasser gennem undervisningsforløb, der når hele vejen rundt om byggeriet. Børnene følger byggeriet på Papirøen fra idéfasen til det færdige byggeri og har direkte udsigt til byggepladsen fra vinduerne på skolen, hvor entreprenøren er i fuld gang. Konsortiet på Papirøen har beredvilligt stillet byggeplads og bygning til rådighed og samarbejder fagligt med byggeskolens undervisere.

Byggeskoleeleverne arbejder selv med byggeriets fagligheder, når de ideudvikler, skitserer, visualiserer og bygger modeller af deres egne visioner for byggeriet.

 

Børn bliver inspireret

”Det helt særlige ved Børnenes Byggeskole 360 grader er, at børnene går på skolen en hel uge og kommer igen, når byggeriet har nået en ny fase. Samtidig adskiller Byggeskolen sig ved at bruge kunst og kultur til at stimulere børnenes kreative udfoldelse og forestillingsevne. Vi ved, at børn kan inspirere til fremtidens byudvikling, da deres fantasi og forestillingsevne stadig er frit fabulerende. De bidrager med nye ideer og vinkler til glæde for hele branchen og resten af samfundet”, siger Janne Bech, initiativtager og direktør for Bibiana Danmark, som står bag Børnenes Byggeskole 360 grader.

Den officielle åbning af skolen fandt sted så sent som i sidste uge, hvor de første skolebørn afslørede resultatet af deres arbejde på byggeskolen.

”Bibianes Børnenes Byggeskole 360° er et vidunderligt initiativ til, at børn kan opnå praktiske færdigheder og forståelse for sammenhængen mellem, hvordan vi lever, og hvordan vores livsstil påvirker miljøet. Børnene lærer om, hvad og hvordan vi bygger. Det har en stor betydning, for det påvirker miljøet og hele planeten”, siger præsident Zuzana Čaputová, der var med til at åbne byggeskolen. Hun har været præsident i Slovakiet siden den 2019 og er udover at være den første kvindelige præsident i landet også den yngste præsident i Slovakiets historie.

 

Flere håndværkere

Ambitionen med Byggeskolen er også at øge andelen af unge, der uanset køn vælger en uddannelse inden for håndværksfagene samt at give de unge en viden om det bebyggede miljø som en del af deres almene dannelse.

”Der mangler nye kræfter i den danske byggebranche, og det er derfor vigtigt, at vi introducerer folkeskoleelever til byggeriets mange facetter og tilbyder dem et kvalificeret indblik i en fascinerende og hektiske verden på en byggeplads”, siger Jane Rud, der er leder af Børnenes Byggeskole 360 grader.

Byggeskolen bidrager ifølge Jane Rud til, at eleverne får en mere nuanceret opfattelse af arbejdsmarkedet og forstår, at også byggeriet er fuld af spændende muligheder. En opfattelse man deler hos By & Havn.

”Børnene får en unik mulighed for at komme helt tæt på de tanker, der gøres omkring udviklingen af bl.a. København. Her vil de kunne stifte bekendtskab med bæredygtighed, materialetyper og mange af de overvejelser, som gøres, når vi skal udvikle fremtidens by. Det er med garanti noget, der både vil skabe interesse og på lang sigt måske bedre byudvikling”, siger adm. direktør Anne Skovbro fra By & Havn.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*