Christianshavns biblioteker efterlyser deltagere til samtaler om litteratur

Læseguiderne hjælper deltagerne igennem teksterne. Foto: Christianshavns Bibliotek.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Anders Bo Petersen

 

Har du lyst til at blive introduceret til nye forfattere og dele tanker og måske læseminder med andre, så har læseguiderne Kristine og Lea fra Christianshavns bibliotek i øjeblikket snøren ude efter nye deltagere til, hvad de selv kalder, en times onsdags ”uforpligtende hygge og samtale med ligesindede” på Christianshavns Bibliotek.

Det moderne bibliotek kan nemlig andet end at låne bøger ud, og derfor indbyder Christianshavns Bibliotek til de åbne læsegruppemøder for alle, der har lyst til at dele deres umiddelbare læseoplevelser med andre. ”Takket være Læseforeningen har vi den luksus, at vi én gang om ugen kan tilbyde guidet læsning af korte udvalgte tekster i hyggelige rammer. Det eneste, vi mangler, er dig – for samtale kræver snakkelystne deltagere”, fortæller Laura Noszczyk, der er bibliotekar på Christianshavns Bibliotek.

 

Læseguider

Alle læsegruppemøderne faciliteres af læseguiderne Lea og Kristine fra Læseforeningen. Lea og Kristine er begge passionerede læsere, der elsker at tale med andre om deres læseoplevelser. Hver gang medbringer de et par korte tekster, som er nemme og hurtige at læse på stedet, og herefter slippes samtalen løs. ”Samtalen styres af Lea eller Kristine, men du er som deltager med til at sende snakken i den ene eller den anden retning, alt efter din oplevelse af den læste tekst. Det er vigtigt at understrege, at der hverken findes rigtige eller forkerte svar, da det er de personlige tolkninger af teksten, der er omdrejningspunkt for samtalen”, siger Laura, der understreger, at der hverken er tale om terapi eller undervisning, men om et inspirerende møde med andre.

 

Prøv fordybelsen

”Tekstudvalget varierer fra gang til gang, og du vil møde tekster af både kendte og knap så kendte forfattere. Siden læsegruppemøderne startede op i november, er der blevet læst digte og noveller af Tove Ditlevsen, Inger Christensen, Per Petterson, Pia Tafdrup, Anna Akhmatova og Mariana Enríquez”, fortæller Laura, der har sendt et par linjer fra en af de tidligere deltagere, Anne Mette:

”Jeg er blevet introduceret for forfattere, jeg ikke før kendte til, og har fået smagsprøver på tekster, jeg ellers ikke selv ville have valgt at læse. Jeg er mere til stede og fordyber mig mere i tekster, efter at jeg har deltaget i læsegruppen nogle gange, men det er især dynamikken i samtalerne, der er med til at gøre det interessant og det, at der bliver åbnet op for nye vinkler og input”, siger altså Anne Mette.

Anne Mette er også med i en mere traditionel læseklub, hvor den samme gruppe mennesker mødes en gang om måneden for at snakke om en udvalgt bog, men hun synes, det er spændende, at der findes to så forskellige måder, hvorved man kan mødes om litteraturen.

Er man blevet nysgerrig på det hele, så kan man høre mere på Christianshavns bibliotek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*