Fejringen af de døde – monstrenes nat langs havnefronten

Christianshavns Beboerhus har tradition for under halloween at sende publikum på rejse i det overnaturlige. Billedet er fra et tidligere år. Foto: Privat.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Mette Ydebo

 

Alle kulturer har ritualer omkring død og begravelse. Nogle har tillige særlige mindedage til ære for deres afdøde. Såvel sorg og skønhed som angst og gru er forbundet med vore forestillinger om dødsrige og -tilstand.

Igennem de seneste 20 år er generationer af danske børn og unge vokset op med en hyggeligt uhyggelig udklædningsaften på den tid af året, hvor mørket sænker sig tidligt, og vinden ofte hviner dystert om hushjørnerne. Skoler, børneinstitutioner og private hjem holder halloween, og spøgelseskulten er såmænd også for længst indarbejdet i et kirkeligt regi.

Men hvad er det hele egentlig for noget?

 

Keltisk baggrund

Oldtidsfolket kelterne, som spredte sig over Europa og i særlig grad bosatte sig på de britiske øer, markerede skellet mellem sommer- og vinterhalvåret ved festen samhain. Her fejrede man høsten og klædte sig ud som tegn på, at hverdag og norm for en stund var sat ud af kraft. På vej ind i den mørke årstid mindedes man sine døde, men for at holde onde sjæle på afstand tændte man lys i udskårne roer.

Da briter og irere under udvandringsbølgerne drog til Amerika, tog de traditionen med sig. I det nye land var græskar mere almindelige end roer. Samtidigt smeltede mexikanernes De Dødes Dag, den 2. november, ind i festen. Dødningemasker og pyntede skeletter stammer formentlig fra mexikanernes tro på, at alle døde på denne dag vendte tilbage på besøg.

Ordet halloween skyldes endnu et kulturmøde. Katolikkerne havde festdage for en række helgener, men endnu flere havde ikke nogen egen mindedag. Til deres ære opstod Alle Helgeners Dag. Aftenen forud hed så Alle Helgeners Aften. Ifølge folketroen samledes mørkets magter på denne aften for at håne helgenerne. All Hallows’ Eve blev på skotsk til Halloween og indgik i den øvrige gyserstemning mellem 31. oktober og 1. november.

Efter at en del danske medier i 1990’erne havde skrevet om den amerikanske skrækfest, blev halloween i 2000-tallet adopteret her til lands i en grad, så Tivoli i dag har et af sine største besøgstal, når pynten i forlystelseshaven består af grusomme græskar. Hver fjerde dansker siges på en eller anden måde at markere dagene omkring 31. oktober, og på Københavns havnefront er man dækket ind med urovækkende og meget forskelligartede arrangementer.

 

Masker til de små og genfødsel til de voksne

Islands Brygge Bibliotek har tradition for at fortælle gyserhistorier under halloween. Den 28. oktober er der ‘Gys på biblioteket’ for børn. Her optræder bl.a. skuespiller Aske Ebbesen. For voksne er der ‘Tusmørketime’, hvor der læses højt af 1800-tallets store skrækforfatter Edgar Allan Poe.

Omme på den anden side af Stadsgraven i Christianshavns Beboerhus bliver nok en religion tilført sammensuriet af halloween-kultur, nemlig buddhismen. For tredje år i træk udnyttes sæsonen for dødskult til at fylde bygningen med interaktiv installationskunst. 28. til 30. oktober kan publikum deltage i forestillingen ‘The Void’, ‘Tomrummet’, som bygger på Den Tibetanske Dødebog, angiveligt et skrift fra 700-tallet, der belærer om, hvordan mennesket kan opnå frelse, mens det befinder sig mellem død og genfødsel. Publikum til kunstværket bevæger sig i hold igennem huset på en ca. to timers rejse i denne drømmende mellemtilstand.

I Frederiksholm Kirke i Sydhavnen venter endnu en version af halloween-fejringerne. I forlængelse af en familiegudstjeneste den 31. oktober kan man lære at lave masker og at udskære græskar. Selve gudstjenesten er spækket med musik og naturligvis uhyggelige historier. Der er tilmed fællesspisning, som ifølge kirkens kommunikationsmedarbejder er lækker, selvom den består af ‘blodsuppe, klamt rottebrød og edderkoppekage med spindelvæv’. Til gengæld er den gratis. Det bliver rigtig festligt, hvis børn kommer udklædt, men alle er velkomne.

 

Her kan du være med

Islands Brygge Bibliotek, Njalsgade 15, har 28. oktober voksengys kl. 17.00 og tilsvarende fortællinger for børn kl. 19.00. Der er gratis entre til begge dele.

Kunstforestillingen ‘The Void’ finder sted i Christianshavns Beboerhus, Dronningensgade 34, den 28. og 29. oktober kl. 19.00 og 19.45 samt den 30. oktober kl. 19.00, 19.45 og 21.30. Billetter a 160 kr. via palaceofillusions.dk

Frederiksholm Kirke, Louis Pios Gade 8, holder halloween-gudstjeneste med workshop og aftensmad 31. oktober kl. 16.30. Deltagelse er gratis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*