Klager skal stoppe Amager Fælled byggeri

Lokalplanen er vedtaget. Men Amager Fælled Venner står klar med en klagesag. Illustration By & Havn.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Et af byens store slagsmål – byggeriet på Amager Fælled – er vedtaget. Men nye klager er på vej, for modstanderne lover at kæmpe videre og håber, at de kan stoppe byggeriet.

 

Af Jesper Schou Hansen

 

Politikerne har sat det sidste punktum. Sidste etape af Ørestaden skal bygges på den såkaldte Campinggrund, og dermed er det sidste kvarter – der skifter navn fra Vejlands Kvarter til Fælledbyen – en realitet cirka 30 år efter, de første planer blev vedtaget.

Som det har været tilfældet med resten af byggeriet af Ørestaden i øvrigt, så var politikerne så absolut ikke enige, men et stort flertal på 38 ud af 55 medlemmer – fra SF til DF – endte med at vedtage projektet – noget de også aftalte tilbage i 2017.

Og dermed er den endelige lokalplan nu klar, og By & Havn – der står for salg af grundene – kan komme videre med projektet, der blandt andet byder på almene boliger og plejehjem. Men det skal stoppes, mener flere grønne organisationer – og foreningen Amager Fælled Venner er derfor klar med en klagesag, som de håber, vil stoppe byggeriet.

 

Vedtaget ved lov

At Ørestaden bygges på Amager Fælled er vedtaget i Folketinget ved lov og hænger sammen med finansiering af de to første linjer af metroen. Populært sagt betales de to første linjer fra Vanløse til henholdsvis Vestamager og Lufthavnen med jordsalg fra fælleden. Det er således betaling af gamle regninger, som nu effektueres.

Undervejs har modstanderne i Enhedslisten og Alternativet afvist projektet. Men et levedygtigt alternativ har de to partier ikke leveret. Undervejs er det blevet til flere forslag, der dog aldrig har vist sig at kunne realiseres. Senest har Alternativet foreslået, at man tager pengene fra kommunens kasse, hvilket dog ikke er muligt på grund af det anlægsloft, som kommunerne og staten aftaler hvert år. Den aftale fastsætter et max beløb, som kommunerne må bruge.

 

Klagesag

Ifølge Amager Fælled Venner – der har brugt vinteren på at organisere sig som en forening med medlemmer – skal der nu klages over lokalplanen. Blandt andet mener man, at der ikke er taget hensyn til, at på campinggrunden lever arten stor vandsalamander. Det er en såkaldt bilag IV art, der skal beskyttes jf. lovgivning, og det mener man ikke, at man gør ved at bygge på stedet.

Ifølge By & Havn tager man imidlertid de miljøhensyn, man skal tage – herunder ved at flytte eventuelle truede arter.

Senest har Amager Fælled Venner også startet en underskriftsindsamling for at få en vejledende folkeafstemning mod byggeriet. Med den vedtagne lokalplan i hånden kan By & Havn imidlertid gå i gang med projektet desuagtet protesterne og klagerne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*