Kunstvinduet på Havneholmen står til søs

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Jesper Schou Hansen

Kunstneren Jesper Palm får debut i Kunstvinduet i Havneholmen. Ikke som kunstner uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1982 – men med træsnit.

Ole Schwander, der står for Havneholmens lille galleri glæder sig til udstillingen. Indtil videre har han kun set et prøvetryk, men er sikker på, at resultatet bliver helt fantastisk.

”Det er et kæmpe træsnit i farver. En mosaik sammensat af ni store trykte blade. Vi glæder os til at præsentere værket”, skriver Ole Schwander, der også fortæller, at udstillingen varer frem til 6. oktober.

 

Slægtens inspiration

Selv forklarer Jesper Palm, at han har det med at stå til søs og har træsnit evnen med hjemmefra. Hans forfædre var skibsførere og lodser – og hans far var snedker/tømrer.

”Det har været nærliggende for mig at udforske skibsmotivet. Det er sket i et for mig nyt medie – træsnittet – i et materiale, som man også kan bygge skibe af. Samtidig forholder motivet sig til Kunstvinduets beliggenhed ved havnen med den sejlende trafik”, siger Jesper Palm.

Han mener selv, at motivet også giver minder om ”den antropocæne tidsalder, som vi lever i, hvor menneskets ustoppelige rovdrift på naturressourcerne og den medfølgende klimakrise har ført os på randen af en naturkatastrofe, der truer os på vores eget eksistensgrundlag”.

Jesper Palm ser selv sit værk om et, der er ”et lidt uvirkeligt og truende skib med en lysende fremtræden – nærmest som et spøgelsesskib. Men om det store gamle skib ved den spinkle træbro er en håbets redningsplanke, et varsel og/eller en dystopisk forudsigelse, er op til beskueren at vurdere”, siger han.

 

Opdag verden
Skibstypen på træsnittet blev tidligere anvendt på opdagelsesrejser, hvor nysgerrige og modige videnskabsmænd og sømænd udforskede de hvide pletter på landkortet.

”Men motivet kan også fungere som metafor for rejser ad sindsdeltaets mange forgreninger – og som symbol på en overgangsrite. Det kan være døden eller en anden omkalfatrende forandring, som skibet fragter os videre til. Under alle omstændigheder signaleres en stor usikkerhed forude”, siger Jesper Palm selv.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*