Lokale kæmper for at bevare Nyholms maritime historie

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Henrik Gutte Koch

 

Planerne for fremtidens Nyholm risikerer at blive uden respekt for den maritime kulturhistorie. Det frygter en række aktører, der derfor er gået i aktion for at fastholde og sikre historien for fremtiden – blandt andet Danmarks tidligere forsvarschef admiral Tim Sloth Jørgensen.

Med forsvarsforliget i 2018 skal flåden forlade Nyholm, og være ude senest 2023. Derfor er der i øjeblikket stor interesse for at sikre, at man på netop Nyholm kan fremme fortællingen om flådens historie og Danmarks maritime DNA, bl.a. ved et ønske om at bevare Nyholm som en maritim oplevelsespark. De tre museums-skibe, der allerede ligger ved Nyholm, torpedomissilbåden Sehested, ubåden Sælen og fregatten Peder Skram, er centrale elementer i denne historie.

 

Mange bud

Med det store areal og en enestående beliggenhed i havnen helt tæt på centrum af København har Nyholm manges bevågenhed. Men der er næppe plads til alles ønsker.

Københavns nuværende overborgmester, Lars Weiss (S), har for nylig klart tilkendegivet, at et plejehjem i en af bygningerne på Nyholm ville være ønskværdigt, mens regeringen har nævnt Nyholm som en mulig byggegrund for almennyttige boliger. Andre igen har peget på Nyholm som UNESCO-verdenskulturarv.

 

Kulturhistorie

Den 120.000 m2 store ø ved indsejlingen til Københavns havn rummer en række historiske, bevaringsværdige bygninger af høj kvalitet, hvor den gamle Mastekranen fra 1749 står som et ikon nær indsejlingen til Københavns havn.

Netop derfor har Asser Amdisen, historiker og direktør for stiftelsen Skoleskibet Georg Stage, sagt til Christianshavns Lokaludvalgs publikation om Nyholm, at ”det vil være optimalt for Københavns udvikling, at Nyholm bevares som en helhed. Hele området er historisk – og grunden til, at der overhovedet er noget, der hedder Danmark”.

Øen Nyholm i Københavns havn har været flådens historiske hovedkvarter, orlogsværft og marinestation i mere end 300 år. Da flyttede vores allerede betragtelige flåde ud fra Bremerholm i det centrale København, som herefter blev omdøbt til Gammelholm, og det nye flådecenter blev en realitet som Nyholm.

 

Usikker fremtid

Det er Københavns Kommune, der skal sikre de endelige lokalplansrammer for Nyholm. Men det er Slots- og Kulturstyrelsen, der skal sikre, at eventuelle fredninger kommer på plads. Derfor er der netop afsluttet en offentlig høring, og ifølge Merete L. Mikkelsen fra Slots- og Kulturstyrelsen er styrelsens forslag om udvidelse af fredningen kommet ”positivt igennem høringen”, som ligner en næsten totalfredning af hele området.

Christianshavns Lokaludvalg har også engageret sig aktivt med offentlige møder i forsøg på at påvirke fremtidens Nyholm. Tidligere forsvarschef og admiral Tim Sloth Jørgensen var således med som taler, da lokaludvalget senest holdt offentligt møde. Som en af initiativtagerne til Charter for Nyholm, der repræsenterer 30 interesseorganisationer m.m., taler han med både indsigt og vægt, når han fremfører, at netop fordi ”flåden har haft en helt afgørende indflydelse på ikke bare København, men på hele vores nation”, så er det ifølge den fhv. forsvarschef oplagt, at flåden også er en markant del af fremtiden på Nyholm.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*