Stockholm: Jul med havnefront, fika og et strejf af tomtar

julemarked i gamla stan
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Der var masser af romantik, bagværk og vandudsigt, da Havnefronten tog juletemperaturen på Stockholm. Den svenske hovedstad er nemlig en perfekt destination til et par dejlige dage i juleland – uanset om det er juleshopping, romantik eller kultur, der er målet med turen.

 

Tekst og fotos: Mikkel Bækgaard

 

At ankomme til Stockholm i slutningen af november eller i december er som at træde ind i drømmen om juleland. Er man heldig, så daler sneen fint og klæder den svenske hovedstad i et ekstra julefint skær, der passer perfekt til byen med de mange holme, klippeskrænter og gamle bygninger med udsigt til vand og skærgård.

Så heldig er Havnefrontens udsendte dog ikke, da jeg ankommer med lufthavnsbussen og står ud lige midt i centrum. For selvom Stockholm er klædt i julepragt med lys, juletræer og tomtar overalt, er der desværre ingen sne. Dog er vejret stadig fint, og det regner ikke i stride strømme, som det gjorde, da jeg sidst besøgte byen ved juletid for et par år siden.

 

NKs vinduesudsmykning og julemarked i Gamla Stan

Et oplagt første stop til at få julesmilet og -stemningen op er at besøge det store, legendariske stormagasin NK få hundrede meter fra Centralstationen. Selve varehuset er essensen af juleshopping med en stemning a la Magasin og Daells Varehus i de gode gamle dage. Men allermest juleagtig er NKs berømte vinduesudsmykning, der hvert år bliver lavet i en ny udgave, hvor folk står længe og betragter scenerierne i vinduerne – et sceneri, der i år minder om en lysende julekabaret, hvor bamser, dukker og legetøjsrobotter er klar til fest. Andre år har der været nisser, og nogle år kan du også pege din telefon mod vinduerne og opleve det hele blive levende via en særlig app og såkaldt augmented reality.

Et andet oplagt julestop er Gamla Stan, Stockholms historiske centrum med snævre gader og høje, historiske huse. Her er der hvert år traditionelt julemarked på Stortorget med alt, hvad den kan trække af glögg, vafler og hygge. Og skal du have varmen efter en kold slentretur i de gamle gader, så kig for eksempel indenfor på Nobelpris-museet lige ved pladsen – eller hop på fika, svenskernes tradition for kaffe og kage, hos den hyggelige Café Under Kastanjen.

 

Museum med peberkagehuse

Få storbyer byder på så meget vand som Stockholm, og fra Gamla Stan er det da også vandet, der bringer mig videre på juleturen. Her går turen nemlig til en af de holme, som ligger så smukt ude i vandet. Den tur foregår med rutebåd, som sejler fra Gamla Stan og til blandt andet øerne Djurgården og Skeppsholmen.

Skeppsholmen når jeg ikke forbi i denne omgang, men her ligger ellers ArkDes, Stockholms museum for arkitektur og design. Her kan man blive klogere på den svenske designscene og byggetraditioner. Og det er ikke kun huse, der er bygget af træ, sten og mørtel, som er i højsædet her. Hvert år udstiller museet nemlig en samling af peberkagehuse, som både professionelle arkitekter, voksne og børn har bygget ud fra et bestemt tema – og det er en udstilling, der ellers er værd at besøge, hvis der både skal julesmil på læben og lidt eftertanke om miljø, bæredygtighed og andre vigtige emner.

 

Svensk borddækning og jernhandlerhjem på Skansen

Jeg hopper i stedet af på Djurgården, der om noget er Stockholms centrums forlystelse. Her ligger en perlerække af museer, ligesom den store forlystelsespark Gröna Lund har til huse lige der, hvor båden lægger til kajs.

Rutsjebaner bliver det dog ikke til her i den kolde juletid, hvor turen i stedet fører til det store Nordiska Museet. Her kommer jeg blandt andet tættere på de svenske mad– og borddækningstraditioner i en udstilling, der også går tæt på julen i vores broderland med julebukke, lucialys og masser af saffron til hjemmebaget.

Og nu vi er ved de gamle svenske juletraditioner, så er der ingen vej uden om Skansen, det store frilandsmuseum – og i øvrigt verdens ældste af sin slags – der ligger på toppen af Djurgård-øen. Her ligger de gamle huse side om side, og her ved juletid er der masser af julestemning og juleaktiviteter – blandt andet hos jernhandleren, hvor en udklædt mand kan fortælle om julen for knap 100 år siden.

 

Hipt mekka for kaffe og bagværk

Intet besøg i Sverige – og da slet ikke ved juletid – uden fika, altså kaffe og kage. Og selvom jeg én gang har fået stillet både kagesult og kaffetørst i Gamla Stan, kan jeg ikke komme udenom et besøg i Södermalm, Stockholms hippe Vesterbro-agtige kvarter. Her ligger nemlig lige omkring metrostationen Mariatorget et mekka for elskere af kaffe og bagværk i den absolut gode ende. Således ligger her – næsten dør om dør – tre caféer og kaffebarer, der alle er et besøg værd.

Det gælder således den super hippe kaffebar Drop Coffee, hvor jeg blandt andet nyder en yderst eksklusiv kop Doña Daisy-kaffe fra Costa Rica til 90 svenske kroner koppen. Lige rundt om hjørnet ligger også Petrus, et af Stockholms bedste bagerier, hvor køen nok kan være lang, men selv tank-selv-kaffen er i særklasse. Her er det selvfølgelig oplagt at nyde luciaboller, kardemommeboller og andre svenske julelækkerier. Og er det ikke nok, så ligger kaffe– og tebaren Johan & Nyström kun en gade væk.

 

Fotokunst og en fængslende overnatning

Således nyder jeg juletiden i store drag i den smukke svenske hovedstad, der også byder på et par forrygende, men dog knap så julede oplevelser. Således ser jeg på katte– og andre dyrebilleder på Fotografiske, Stockholms fremragende kunstmuseum for fotografi, ligesom jeg nyder et asiatisk inspireret – og bestemt ikke julet – måltid på den pulserende restaurant Tak på 13. etage højt over byen et stenkast fra banegården.

Og nætterne: Dem tilbringer jeg i fængsel. Dog ikke som fange, men som hotelgæst på Långholmen Hotell, et tidligere fængsel på den idylliske ø Långholmen. Her bor man i de tidligere celler, der stadig er indrettet som fængselsceller med masser af hints til stedets historie. Heldigvis kan jeg selv åbne celledøren efter behov og komme og gå, som det passer mig – det kunne for eksempel være for at kaste mig over Långholmens store julebord, der efter sigende er blandt byens bedste. Det får jeg dog ikke mulighed for at prøve i denne omgang, da det for længst er booket og udsolgt, da jeg bestiller mit juleophold i den smukke by.

 

Rejsen til Stockholm

Adskillige flyselskaber flyver på ruten til Stockholm Arlanda. Blandt andet SAS med adskillige daglige afgange. Har man lidt bedre tid, så kan man også tage toget. Der er flere daglige afgange og turen tager lidt over fem timer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*