Venstre er klar med konkrete bud på billigere boliger

Studieboliger i skibscontainere på Refshaleøen. Foto: CPH Village.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Der er masser af løfter om billige boliger, men der mangler helt konkrete beviser for, at det faktisk kan lade sig gøre at bygge billigere. Venstre i Borgerrepræsentationen har tre konkrete bud på, hvordan man kan få billigere boliger.

Venstre i Borgerrepræsentationen har fået vedtaget et projekt i Tingbjerg, hvor der bygges private boliger på grunde, som de almene boligforeninger har solgt fra. De første syv rækkehuse ud af 1.000 planlagte boliger er netop solgt – det billigste til 2,4 mio. kr. for 84 m2. Lånefinansieret kan man sidde for mellem 7.000 og 10.000 kr. om måneden i egen bolig.

”I modsætning til især venstrefløjens løfter, så er der her et helt konkret projekt, hvor vi har vist vejen”, udtaler beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre.

 

Også når det gælder boliger til unge, så har Venstre helt konkrete bud.

”Vi har lov til at bygge midlertidige ungdomsboliger, og der har Cph Village konceptet vist, at studerende kan komme til at bo for lige under 5.000 kroner om måneden i en studiebolig. Igen er det et helt konkret projekt, hvor vi beviser, at det kan lade sig gøre”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

 

Venstres tredje bud handler om almene boliger – og her er der også helt konkrete løsninger.

”Venstre i København har presset på for, at man ikke behøver at opkræve en tillægskøbesum. Det bliver lidt teknisk. Men folketinget har endelig vedtaget, at selvom man for lang tid siden lavede en aftale om, at hvis almene boligselskaber bygger flere boliger på deres egne grunde, så behøver man ikke længere opkræve ekstra penge, for den jord man dengang solgte dem – altså en tillægskøbesum. Dermed har almene boligselskaber pludselig ”gratis” jord og kan få bygget boliger til lige under 10.000 kroner for 80 m2 boliger”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

 

Men de tre bud så har Venstre – som eneste parti – leveret helt konkrete bud på at løse nogle af problemerne med de stigende boligpriser.

”Vi er blevet præsenteret for en masse varm luft fra en lang række partier. Enhedslisten vil bare sætte en stopper for at ”bygge dyrt”. Det er sådan noget fra fantasiverdenen, som intet har med virkeligheden at gøre. Og Socialdemokratiet vil pludselig bygge 30% almene boliger gennem nye lokalplaner – også selvom man ikke engang kan få bygget de 25%, som er kravet i dag. Og så skal det endda være nybyggeri til 8.000 kroner om måneden. Det er tættere på fri fantasi end virkelighed”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

 

Venstre i Borgerrepræsentationen ønsker et København, hvor alle kan få en bolig, og boligudbuddet skal afspejle byens mangfoldige befolkning. Det fordrer, at boligudbuddet øges og det med boliger i forskellige størrelser, pris og form, så flere har råd til at bo i byen. Og der skal være en prioritering af ungdomsboliger, mindre boliger og kollegier og boliger til børnefamilier, der i stigende grad forlader byen.

”Jeg undrer mig over, at de andre partier på Rådhuset ikke spiller ind med bud på konkrete lokationer til nye boliger, som dem vi foreslår. Vi peger på nye grunde i Nordhavn og Nordøst Amager, hvor det må kunne lade sig gøre at indgå et langsigtet samarbejde med private investorer og pensionskasser om en rimelig pris for grundene og så at designe og bygge fremtidens fleksible familiebolig i stil med Tingbjerghusene”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

 

Der skal bygges 60.000 nye boliger inden 2031 ifølge Kommuneplanen fra 2019 for derved få et større boligudbud og samtidig holde priserne nede. Samtidig ønsker Venstre at skabe flere ejerboliger, for som Cecilia Lonning-Skovgaard pointerer, lider det københavnske boligmarked voldsomt under, at kun 22% af boligerne er ejerboliger.

”Det er et gigantisk problem, at så få boliger er ejerboliger. Når efterspørgslen er så stor, så eksploderer priserne og gør det svært for især unge førstegangskøbere at komme ind på markedet. Derfor burde regeringen se på muligheden for, at vi i vores lokalplaner stiller krav om ejerboliger, så vi kan få skabt nogle flere af dem og dermed tage toppen af prisstigningerne. Ellers bliver det de kun de superrige, der bor i ejerbolig, mens borgere uden de samme midler bor i andre boligtyper. Det bliver ikke en god måde at blande byen på”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

På billedet er det CPH village, der startede som containerboliger men i dag overvejende leverer pavillonbyggerier i træbeklædte udgaver.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*