151 millioner til renovering af nedslidte boliger

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Der skal gøres noget ved de usunde og utidssvarende boliger i København, og derfor er Københavns Kommune klar med 151 mio. kr. til at fremme den grønne omstilling gennem bygningsfornyelse af 1.200 ældre boliger.

.

Behovet for byfornyelse i København er markant højere end i resten af Danmark. Selvom langt størstedelen af befolkningen tager det som en selvfølge, at et toilet hører til i egen bolig, er det for 2.900 boliger i hovedstaden alligevel ikke tilfældet. 17.600 hjem er uden eget badeværelse, og derudover er hele 70 pct. af byens etageejendomme af energimærke D eller dårligere.

På den baggrund har Teknik- og Miljøforvaltningen indstillet 21 ejendomme med i alt 1.200 boliger til økonomisk støtte, som skal afhjælpe helt konkrete problemer med almindelige fornødenheder som bad og toilet og dårligt indeklima. Samlet set har projekterne en værdi af 151 mio. kr., og for teknik- og miljøborgmester Line Barfod (Enhl.) er pengene givet godt ud:

“En del af den ældre bygningsmasse er i forfald, og beboerne mangler helt almindelige fornødenheder som bad og toilet. Det skal der selvfølgelig laves om på. For at sikre københavnerne bedre boliger og samtidig sørge for en mere klimavenlig bygningsmasse yder vi pæne tilskud til renovering af nedslidte boliger, som bliver mere energivenlige og sundere at bo i, og dermed gør vi en forskel for både klimaet og for den enkelte københavner, som bor i en utidssvarende bolig. Den prioritering er jeg godt tilfreds med”, siger Line Barfod.

.

Kommunale penge

Pengene kommer fra den kommunale byfornyelsesramme, som er målrettet andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme. Puljens formål er at afhjælpe usunde og utidssvarende boligforhold, fremme grøn omstilling af byens private boligejendomme samt bevare og fremtidssikre Københavns arkitektoniske egenart. Siden 2018 har Københavns Kommune støttet 111 bygninger og dermed i alt 6459 boliger med over en halv milliard kroner. Sammen med ejernes egenfinansiering har det betydet en samlet investering i renoveringer af ældre københavnske ejendomme på i alt 1,8 milliarder i perioden.

Indsatsen i de 21 ejendomme medfører en gennemsnitlig beregnet energibesparelse på 26 pct. – med et par højdespringere, der mere end halverer deres energiforbrug ved bl.a. også at installere solceller. 775 boliger, som i dag er belastet af trafikstøj, støjdæmpes, og der installeres i alt 20 toiletter, 62 bad og et enkelt fjernvarmeanlæg.

.

EU penge til dialog

I 2022 har Teknik- og Miljøforvaltningen gennemført det EU-finansierede projekt Energitjekket KBH, hvor man gennem opsøgende arbejde er gået i dialog med ejerne af E, F og G-energimærkede boligejendomme. Indsatsen har ført til, at en del af disse bygninger nu vil modtage støtte til energirenoveringer.

.

Fakta

7.600 boliger uden eget badeværelse, heraf 2.900 uden toilet inde i boligen.

6.300 boliger har ikke fjernvarme (opvarmer med f.eks. oliefyr eller brændeovn).

70% af byens etageejendomme er energimærke D eller dårligere.

135.000 boliger er belastede af trafikstøj (>58dB). 23.000 er stærkt belastede (>68dB).

.

Se hele listen her (link til pdf)

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*