Bagerskilt på Christianshavn er blevet restaureret af Nationalmuseet

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print
Af Anders Bo Petersen

 

Der var ikke noget, der hed Lagkagehuset eller Emmys dengang. Men der fandtes bagere også på Christianshavn for flere hundrede år siden.

På Christianshavn kunne man finde bagermester Johan Albrecht Sørensen, Der i 1770 var glad for at have overtaget bygningen Torvegade 28 og så glad for at være kongelig hofleverandør, at han fik hugget et bagerskilt i sandsten.

Skiltet, som er udsmykket med en kronet bagerkringle i en kartouche, initialerne JAS og årstallet 1770 blev muret ind i facaden lige over døren til bagerbutikken. Skiltet sidder der endnu, og der var bagerbutik i bygningen helt frem til 1917.

Gennem tiden har sandstenen været udsat for vind og vejr, og malingen er løbende blevet opfrisket – nogle gange måske lidt mere i tidens farver end tro mod originalen.

Derfor har Nationalmuseets konservatorer hen over sommeren udført først en farvearkæologisk undersøgelse, som viste, hvordan skiltet oprindeligt var bemalet med berlinerblå, okker og forgyldning.

 

Farver fundet

Og det var præcis den originale farvesætning, som man gerne ville vide mere om, for på den måde kunne man restaurere og genskabe skiltet, som det tog sig ud i 1770, da det blev skabt.

Derfor blev sandstensoverfladen afrenset for de forskellige tiders malingsrester. Visse steder var malingen væk, og andre steder sad farveresterne som klumper, der slørede bagerskiltets ellers fine detaljer. Manglende detaljer blev for at genskabe formen bygget op i mørtel. Derefter blev der trin for trin malet og forgyldt.

Så passerer du nu Torvegade 28, så kan du igen se skiltet – eller rettere den udhuggede sandsten, som den tog sig ud tilbage i 1771. Genskabt af konservatorerne fra Nationalmuseet til glæde for beboere og gæster.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*