Buste af Franklin D. Roosevelt på Sct. Annæ Plads – han kæmpede for Verdens frihed

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Tekst og foto:

Jette Ingerslev

 

Midt på Sct. Annæ Plads – dér hvor Amaliegade ender – finder man en buste af Franklin D. Roosevelt (1882-1945). På den høje basis står ord, der netop i disse dage er så værdifulde og tankevækkende: Han kæmpede for Verdens frihed.

I disse uger kæmper millioner af mennesker i Ukraine for friheden. Og prisen for frihed kan blive meget stor og omfattende. Ingen kan se enden på den uhyggelige krig, eller hvorledes den kan brede sig.

 

Skulpturen

På en godt 2 m høj og 0,6 x 0,5 m bred, groft tilhugget, grå granitbase findes en 0,6 m høj grønirret, naturalistisk bronzeskulptur af Franklin D. Roosevelts hals og hoved. Ansigtsudtrykket er alvorligt og strengt, som om noget afgørende er i vente. Der er ikke plads til tvivl eller tøven. Det gælder friheden! Ikke blot for det enkelte menneske, men for hele verden.

Fortil og opadtil på basis står indhugget: Franklin D. Roosevelt De forende Staters Præsident 1933-45. Forneden og ligeledes fortil står: Han kæmpede for verdens frihed. På siden står kunstnerens navn: Jo Davidsen.

Udformningen af både base, bronzeskulptur og de kortfattede tekster udstråler enkelthed. Der er ikke plads til overflødigheder, når det gælder friheden.

En komité tog initiativet til at få skabt mindesmærket, der blev afsløret 05.05.53, ti år efter deportationen af danske jøder.

 

Franklin D. Roosevelt

Roosevelt var amerikansk politiker og USA‘s 32. præsident i perioden 19331945. Han blev valgt til USA’s præsident fire gange og er således den eneste amerikanske præsident, som har siddet i mere end to perioder.

Han var en central personlighed i det 20. århundrede i perioden fra Depressionen til 2. Verdenskrig. Under Depressionen i 1930’erne skabte Roosevelt genopretningsplanen ”New Deal” for at yde hjælp til de arbejdsløse, genopbygge den amerikanske økonomi samt reformere de økonomiske og finansielle systemer.

I begyndelsen af Anden Verdenskrig ydede Roosevelt støtte til Winston Churchill og den britiske krigsindsats. USA blev derefter trukket ind i 2. verdenskrig i december 1941 efter den japanske flådes angreb på Pearl Harbor.

 

Billedhuggeren

Joseph Davidson blev født i 1883 i New York som søn af jødiske emigranter. Han blev tidligt klar over, at hans naturlige udtryksmedium var ler. De tidlige læreår var særdeles brogede og brødløse. Han ernærede sig som hurtigtegner og -skulptør. I 1907 fik han et studieophold ved École des Beaux Arts i Paris, alle kunstneres Mekka. Det kom til at vare resten af livet. Bortset fra ophold i USA under de to verdenskrige slog han sig permanent ned i Frankrig, hvor hans atelier i Rue de l’Université og senere hans landsted i Bécheron blev samlingssted for amerikanske og europæiske kunstnere i mellemkrigsårene. Under 1. Verdenskrig arbejdede han som krigskorrespondent, og det blev bestemmende for hans videre karriere som billedhugger. Som reporter i begivenhedernes centrum fik han interesse for verdenshistoriens begivenheder og de mennesker, der skabte dem.

 

Personligheder fascinerede ham.

Hans fremgangsmåde var lynhurtigt lave en af sine “quickies”. Den viste han til sin model og sikrede sig i ni ud af ti tilfælde tilsagn om flere “sittings”. Det var en enkel og uprætentiøs arbejdsmetode uden de store kunstneriske armsving. Ikke uden grund fik Davidsen betegnelsen “the headhunter”.

Et eksempel herpå var, da han oplevede Georg Brandes (1842-1927), som holdt Shakespeare-forelæsning i Caxton Hall i London den 25. november 1913. Den blev overværet af to unge amerikanske kunstnere, den ene var fotografen Alvin Langdon Coburn og den anden Jo Davidsen. En tredje tilstedeværende amerikaner, litteraturkritikeren Van Wyck Brooks, var en stor beundrer af Brandes. I sine erindringer giver han et billede af aftenens forløb og fortæller om Jo Davidson, at han efter forelæsningen “was determined to make a bust of Brandes. Brandes had a beautiful head with very marked features. He was an elderly man with white hair and a white mustache and goatee. He was very alert, and his conversation, with a strong Danish accent, was exceedingly witty.”  Dagen efter forelæsningen kom Brandes til Davidsons atelier. Der blev lynhurtigt lavet en lille lerbuste, hvorefter Brandes gav tilsagn om at sidde model. Resultatet kan ses på Det kongelige Bibliotek, hvor busten er opstillet.

Davidson udførte talrige skulpturer af personligheder såsom David Ben-Gurion, John D. Rockefeller, Albert Einstein, Joseph Conrad, Anatole France, James Joyce, Helen Keller, Gertrude Stein og Charlie Chaplin.

Davidson arbejdede under og efter Anden Verdenskrig for at hjælpe nødstedte jøder.

 

Skulpturen og nutiden

Roosevelt og Davidsons engagement i deres samtid var beundringsværdigt. Forhåbentligt kan det smitte af på nutidens ansvarsbevidsthed overfor værdien af friheden sat i perspektiv af krig, nød og ”fake news”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*