Håb om flere husbåde i Københavns havn

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Jesper Schou Hansen

 

Der er ikke mange husbåde til salg i København. Det kunne lokalavisen Havnefronten berette før jul. Det var med indehaver af Home Amager-Sundbyvester Mogens Steffensen, der gennem 18 år har solgt husbåde – og som selv bor på en, som kilde. Faktisk var der på det tidspunkt kun to til salg i hele København.

Men nu er der håb forude. For kommunens Teknik- og Miljøudvalg har besluttet, at kommunen skal arbejde videre – sammen med By & Havn og andre interessenter – for at skabe flere muligheder for husbåde.

Når det har været så forholdsvis besværligt at få tilladelse til husbåde i København, så skyldes det blandt andet reglerne ikke har været helt lige til. Har et område været udlagt som nyt ”byomdannelsesområde”, har det været muligt for kommunen at lokalplanlægge også for vandet – og altså give tilladelse til husbåde, hvis bolværksejeren var med på det. Men er der i København ofte er tale om ældre etablerede områder, så har planloven spændt ben for, at kommunen har kunne planlægge med boliger på vandet.

I Bolig- og Planstyrelsen er man helt med på, at den forskel er uhensigtsmæssigt, så styrelsen er indstillet på, at man laver ensartede regler, når den næste planlovsrevision skal igennem.

 

Stor forskel

Mens der i Nordhavn er masse af ”byomdannelsesområder”, er der mellem Langelinie og Fisketorvet ikke så meget som 25 meter kaj, som kommunen kan kommunalplanlægge på for så vidt angår husbåde.

Det vil sige, at der hverken i den nordlige del af Islands Brygge, Christianshavn, Holmen eller langs Kalvebod Brygge eller ved Ofelia Plads kan arbejdes med en eneste ny husbåd fra kommunens side. Det kan der derimod hvis eventuelle lokale ejere af kaj-kanterne henvender sig til kommunen.

Det er således op til ejerne af landstykket og bolværksejeren, om de vil leje ud til husbåde, og igangsætte arbejdet sammen med kommunen.

 

Politikerne: ja tak

Når politikerne i det hele taget er kommet til at diskutere fremtidige nye retningslinjer og arbejdet for at få flere husbåde, så er det fordi et bredt flertal i København har vedtaget et forslag fra Venstre om at få undersøgt mulighederne for at få flere husbåde i havnen.

Og det er det medlemsforslag, som forvaltningen nu har fået tygget på – og foreslår, ”at Teknik- og Miljøforvaltningen indgår i et samarbejde med By & Havn og drøfter, hvordan selskabet og forvaltningen i fællesskab kan fremme flere husbåde i København”.

Det var der bred opbakning til ligesom en række partier: Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, og Enhedslisten vil samle interessenter indenfor boliger på vand til et fælles møde med udvalget, hvor udfordringer og indsats i forhold til boliger på vand drøftes.

Endelig har de samme partier besluttet at Københavns Kommune og By & Havn koordinerer regler og rammer for husbåde i København og samarbejder om udvikling af husbådekulturen i København.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*