Maratonløbets skulpturpark

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Tekst og foto: Jette Ingerslev

 

En rundtur på Islands Brygge op til Copenhagen Marathon afslører mange ”skulpturer” og ”happenings”. En del har afsæt i forberedelserne til løbet, der har startsted og mål på Islands Brygge, mens andre ”blot” er en permanent del af området.

Siden 1980 har der årligt været afholdt et maratonløb om foråret i København – fraset ”covid-årene” 2020 og 2021. Løbene har været arrangeret af Sparta Atletik i samarbejde med Dansk Atletik Forbund (DAF) og AIMS, initialerne for The Association of International Marathons and Distance Races.

Årligt har der været over 10.000 deltagere med en gennemførelsesprocent på 95. Ifølge Thor fra Sparta er der også i år tilmeldt over 10.000 voksne. Halvdelen af deltagerne kommer fra udlandet. En fjerdedel af deltagerne er kvinder og resten mænd. Gennemsnitsalderen er 37 år.

 

Hvad var og er Marathon?

Maraton-løbets forhistorie er tankevækkende – ikke mindst i disse Ukrainekrigstider. Da den persiske invasionsflåde i år 490 f.Kr. satte sine 20.000 krigere i land på ”Fennikelsletten” ved Marathon 40 km nordøst for Athen, rykkede den græske hær med 10.000 soldater under ledelse af Miltiades resolut frem mod perserne og fordrev dem. Sejrsbudskabet skulle bringes til Athen, og Phidippedes løb derpå de 42,195 km til byen. Da han havde råbt sit “Νikomen”! = “Vi har sejret”, faldt han – ifølge legenden – død om.

Ved Marathon kan man stadig se en stor høj, der rummer resterne af de mange omkomne fra slaget. Flere tusinder blev dræbt. Ifølge Herodot (ca. 484 – 424 f.Kr.) var der kun 192 grækere blandt de omkomne.

Atletikdisciplinen maratonløb blev introduceret ved de første moderne olympiske lege 1896 i Athen, hvor der blev løbet fra Marathon til Athen, med inspiration fra denne legende.

 

Hvilke skulpturer dukker op langs havnen på Islands Brygge?

Først møder man den moderne skulptur ”Marathons Stål” – en 3 m høj stak stålgitre, der er stablet op foran et udsprunget poppeltræ ved Langebro, der med sit stålgelænder danner en spændende baggrund.

Dernæst træner unge mænd ivrigt på jernskulpturen ”Den brune lagkage” = den permanente skate-board-bane, der ud mod havnen er formet som to tykke lagkagebunde, der er skåret af med en kæmpekniv.

Næste skulptur er den ca. 30 meter ”Lange røde Mur”, der er delt op i tre forskudte elementer, der alle er monteret med sydvendte træbænke. Flere steder er den over to meter høje mur gennembrudt af firkantede portaler. Foran bænkene er der store hvide betonkummer, der er fyldt med farvestrålende stedmoderblomster. Som et bevis på en levende happening dukker der en stor labrador op med sin familie. Ikke uden grund har denne røde mur i 2000 modtaget diplom fra Hovedstadens Forskønnelse og Byplanprisen 2003 fra Danske Arkitekters Landsforbund.

 

Christian Lemmerz’ skulptur ”Platons Hule” – omtalt i Havnefronten no. 145 – er blevet omdannet til vanddepot og beskytter af røde redningsveste, så dagens skulptur-titel kunne blive ”Vand til Røde Veste”.

 

På ved mod syd

Turen går videre til en ny happening med ”Den røde Traktor”, der er ivrig for at nedbryde skulpturen ”Den tunge Beton”, der ligger smukt opstablet som en murstensskulptur af Per Kirkeby. Ved siden af står knaldrøde og grå pissoirer med titlen ”Tunge skyer over Behovet”.

En grøn kajak hænger på en trævæg med besked om, at man kan låne kajakken for at jagte affald i havnen. Titlen på denne skulptur er ”Det grønne håb for fremtiden”.

Videre går turen til resterne af de gamle industrianlæg på Islands Brygge. De rejser sig som nye skulpturer under navnet ”Robert Jacobsen på besøg”.

Alle de industrielle skulpturer sættes i relief til den poetiske skulptur ”To unge mænd og to træer”. En kunstnerisk installation, der kun opleves én gang.

Havnefronten i København har så mange oplevelser – ikke mindst Islands Brygge. Mange oplevelser ligger lidt skjulte, så derfor lønner det sig at gå på opdagelse.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*