Mød forfatteren bag succesfuld færøsk tv-krimi på Christianshavn

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Trom er den første danske tv-serie, der er indspillet i det guddommeligt smukke færøske landskab. Nu kan du møde forfatteren til romanen bag i en samtale med krimiekspert og litterat Bo Tao Michaëlis.

Færøerne bliver ofte omtalt som et af verdens mest fredelige samfund, hvor der er flere får end folk. Det har dog ikke afholdt Jógvan Isaksen fra at skrive en lang række anmelderroste krimier, der udfolder alt fra bestialske mordsager til politiske intriger, alt imens de kombinerer stærke miljø- og samfundsskildringer med lige så markante persontegninger.

 

Tv-aktuel
Tv-serien Trom, der netop nu har haft dansk premiere på Visat, og som allerede er solgt til både ZDF/Arte og BBC, er baseret på Jógvan Isaksens krimiserie om journalisten Hannis Martinsson, der spilles af Ulrich Thomsen.

Selv er Jógvan Isaksen født i Tórshavn i 1950. Han har et langt forfatterskab bag sig, og dertil er han også lektor i færøsk sprog og litteratur på Københavns Universitet. Mest kendt er han dog blevet for serien om den stejle, drikfældige journalist Hannis Martinsson, som ikke giver op, når først en sag har fanget hans interesse. Hannis Martinsson blev født med Isaksens debutroman fra 1990; ”Blid er den færøske sommernat”, og indtil nu er der udkommet 11 bind i serien.

Bogaktuel
Lige nu er det dog med karakteren William Hammer fra Skanseafdelingen, at Jógvan Isaksen er bogaktuel. Krimien Arktis er den sjette i serien. Den udkom på færøsk i 2019, og nu kan den altså læses på dansk: ”Landskabet er smukt i sol og regn, mennesker taler fåmælt, nu og da flabet. Bag den kristne ydmyge facade lurer den nordatlantiske hedenskab som livslyst og letsind”, skrev Bo Tao Michaëlis i Politiken, da William Hammer sidste gang gebærdede sig på dansk.

Mord i Tórshavn
Krimiforfatteren kan opleves under Christianshavns Bogfestival, hvor han samtaler med Politikens anmelder og krimiekspert Bo Tao Michaëlis i litteratursalonen NordOrd på Nordatlantens Brygge torsdag den 24. marts kl. 17, og det kommer bl.a. til at handle om Isaksens vej ind i krimigenren og dens traditioner såvel som nordic noir, arctic noir og ikke mindst mord i Tórshavn. Der er med andre ord lagt op til en underholdende, begavet og dødspændende samtale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*