Nordatlantens Brygge på Christianshavn præsenterer inuit-musik

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Jesper Schou Hansen

 

Der er både trommedans og chant, når Aviaja Lumholt og Igor Rado alias duoen Inuanima sammen med gæstesolisterne Karina Møller og Pipaluk Hammeken tager publikum på en magisk rejse ind i inuit-musikken.

Den inuitiske tromme-sang og dans var på vej på museum som følge af den danske kolonisering af Grønland, men i 1970´erne vågnede den politiske bevidsthed, og unge mennesker tog arven op. Og her i december 2021 kom inuit-trommesang på Unescos liste over “menneskehedens immaterielle kulturarv.”

Denne aften er en markering af og en hyldest til den oprindelige tradition med musik, der er forankret i traditionen samtidig med, at den er orienteret mod fremtiden.

Aviaja Lumholt og Igor Rado er performere i trommesang og Alaska-danse og deres show ”Siunissamut – To the Future” er en musikalsk tidsrejse, hvor Inuit-trommesang, elektroniske beats og lydlandskaber danner basen for chant og melodier sunget på grønlandsk og engelsk. De to komponister og performere, Aviaja og Igor, mikser elementer fra beatboxing, strubesang, tromme– og maskedans, og sammen med aftenens gæstesolister, Karina Møller og Pipaluk Hammeken, vil de stå for en underholdende, energisk og berørende aften.

Aviaja Lumholt og Igor Rado er begge konservatorieuddannede musikere. De mødte hinanden i Grønland i 2018 og har indtil videre skabt tre shows sammen, alle med inspiration i den inuitiske kultur. Duoens signatur er en performativ koncertform båret af en fortælling og af forskellige karakterer.

Karina Møller, født i Qaqortoq, er en prisbelønnet sanger og skuespiller, som har turneret i USA, Canada, Sydamerika, Europa og Asien. Karina har udgivet fem albums med Pamyua og et soloalbum. Senest har hun medvirket i teaterforestillingen ”Tarnima Nammatai” (Jeg bærer min sjæl).

Pipaluk Hammeken har praktiseret grønlandsk trommesang og Alaska-danse i sit musik-terapeutiske arbejde med børnehjemsbørn på børnehjemmet i Uummannaq. Det var Karina Møller, der indførte Alaska dansene som en del af undervisningen her. Pipaluk er uddannet lærer med musik som linjefag.

Billetterne til arrangementet den 1. april kan købes online.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*