Nu begynder renoveringen af den ikoniske Langeliniekaj

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Langeliniekajen skal renoveres. Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse.

Siden 1935 har Langelinie været et af byens mest populære udflugtsmål – ikke mindst på grund af ishuset for enden, hvor børn og barnlige sjæle ofte har kunnet nyde havnen fra. Men årene har sat sine tydelige spor på den gamle anløbskaj, som derfor nu kræver en totalrenovering.
Arbejdet begynder den 3. oktober, når krydstogtsæsonen slutter, og løber frem mod udgangen af 2024. Efter endt renovering vil Langelinie ligne sig selv, da man genopbygger den oprindelige front og genbruger den oprindelige granit.

I generationer har Langelinie haft en helt særlig tiltrækningskraft på københavnere, besøgende og turister, der glædeligt besøger den ikoniske strækning, som tager sig flot ud på en af Københavns mest prominente adresser, og hvor også den Lille Havfrue har hjemme. Det er her krydstogtskibene anløber om sommeren. Men de mange år har slidt på de gamle konstruktioner, som derfor nu kræver en gennemgribende renovering, hvis anløbskajen også fremover skal modtage krydstogtskibe og være et populært sted for fremtidige generationer.

Administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro, ser frem til at den prominente strækning bliver renoveret: “I By & Havn varetager vi driften af havnen og det betyder også, at vi vedligeholder mange kajer og bolværker. Og denne gang er vi nået til Langelinie, som både er et ikonisk sted for københavnerne, og er det første sted mange turister besøger, når de ankommer til byen. Derfor skal den tage sig flot ud, og det kræver, at den holdes vedlige og renoveres”.

 

En renovering i to etaper

Det kommende renoveringsarbejde bliver udført af Hercules Fundering. De skal med deres store ekspertise og erfaring, som en af landets førende entreprenører inden for havne- og vandbygning, stå for renoveringen, der begynder mandag den 3. oktober 2022.

Det store renoveringsarbejde er inddelt i to etaper for at tage hensyn til de aktiviteter, der dagligt foregår på og langs Langelinie. Det betyder, at den sydlige del af Langeliniekaj er åben og tilgængelig for et krydstogtskib, når arbejdet på den nordlige del af Langeliniekaj begynder og visa versa når arbejdet på den sydlige del begynder i efteråret 2023. Begge etaper er planlagt til at tage cirka et år hver, og det forventes at renoveringen er endeligt afsluttet ved udgangen af 2024.

Hans Vasehus, Havnebygmester i By & Havn, fortæller, at årene og de mange besøg fra krydstogtskibe har taget hårdt på den gamle kajkant, og at han ser frem til at følge arbejdet, fordi det foregå på et specielt sted, som de fleste kender og har besøgt. Han understreger, at det netop derfor skal udføres med en særlig respekt for stedet og for de fine materialer, der blev brugt i sin tid, da kajen blev anlagt.

“Med renoveringen rykker vi kajkanten lidt over en meter ud i vandet for at skabe plads til den nye konstruktion. Vi demonterer med andre ord den eksisterende granitoverbygning og placerer den efterfølgende på den nye spunsvæg. Granitten, som er blevet demonteret, bliver efterfølgende sat op oven på den nye konstruktion, så vi af respekt for den historiske strækning beholder den originale og fine granit. Langeliniekaj emmer af historien og den skal vi bibeholde på bedste og mest bæredygtige vis”, siger Hans Vasehus, havnebygmester og anlægschef i By & Havn.

 

Alt fra spuns til spildevandshåndtering

Renoveringen omfatter alt lige fra fjernelse af den eksisterende betonbundsikring på cirka 650 meter af kajstrækningen, etablering af en ny spunsvæg med jordankre på en 1 km lang strækning, til opsætning af opgraderede pullerter på 64 nye støbte pullertfundamenter samt fremrykning af eksisterende fendere. Dertil skal der etableres nyt kajudstyr som redningsstiger og redningsliner, ligesom det ny anlagt spildevandshåndteringssystemet for krydstogtskibene skal færdiggøres.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*