Ny udstilling på Christianshavn har fokus på kulturmødet mellem Grønland og Danmark

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Jesper Schou Hansen

 

Nordatlantens Brygge har fokus på kulturlivet i Nordatlanten – og på at formidle landenes kunst og kultur for at styrke bevidsthed og viden om det nordatlantiske. Næste udstilling præsenteres under overskriften Import/Eksport og præsenterer to udstillinger med to højaktuelle samtidskunstnere, der fra hver deres udgangspunkt har bevæget sig mellem Grønland og Danmark, og som i deres kunst har forholdt sig til kulturmødet.

Det drejer sig om Gudrun Hasle fra Danmark og Martin Brandt Hansen fra Grønland. Udstillingerne stiller spørgsmål til kunstnerens/kunstens kulturelle eller nationale identitet, forholdet mellem hjemlandet og udlandet (at være hjemme, at være fremmed) og betydningen af udvandring/indvandring for den kunstneriske praksis.

 

Referencerne til Grønland

For både Martin Brandt Hansen og Gudrun Hasle er det at fortælle historien en central del af deres værk. Martin Brandt Hansen (1990) er født i Nuuk, men har boet i København i flere år og dimitterer denne sommer fra Kunstakademiet.

Med sine værker, der både refererer til den antikke vase og den grønlandske maske og tupilak-figur, retter han blikket mod den ”store”, kollektive historie. I sine værker arbejder han bl.a. med at forskyde tupilakken i skala og materiale. Den grønlandske kunsthistorie har været fortalt udefra, men nu vendes blikket på mange måder den anden vej.

Gudrun Hasle (1979) er optaget af den ”lille” biografiske historie, selv at tage ejerskab over fortællingen. Hun er ordblind, og hun deler generøst den sårbarhed, der ligger i det uperfekte.

Fra 2018-21 boede Gudrun Hasle i Nuuk, og på Import /Eksport har hun taget udgangspunkt i udstillingen ”Jeg er/piuvunga”, som hun viste på Nuuk Kunstmuseum i 2020 med værker, der udsprang af mødet med den grønlandske kultur.

På 1.sal vises Hasles værk ”Min livshistiorge”, som strækker sig over gulvets 180 kvm. Værket viste hun første gang på sit gulv på Nørrebro i 2017, nu er det genskrevet med opholdet i Grønland som ny erfaring.

Pga. corona-situationen åbner Nordatlantens Brygge udstillingen uden fernisering. Men den 4. marts 2022 kl. 16.30 inviterer de indenfor i huset til 2 x artist talks og et glas vin. Der er gratis adgang, men man skal tilmelde sig. Se nærmere på hjemmeside og Facebook.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*