Solskulptur stråler foran Christiansborg – et råb om støtte til Ukraine

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Tekst og foto Jette Ingerslev

 

Midt i den råkolde marts lyser en kæmpesol op på Christiansborg Slotsplads. Hvad kan det mon dække over? Solen er 360 cm høj og består af 5.000 gule og orange stykker affaldsplast. Alt fra fejeblade og urtepotter til krus og tallerkener. Også en lille sav og en mystisk maskine har fundet plads.

Nederst er de orange elementer anbragt og herefter bliver farverne lysere og lysere gule op efter. Gennem et lille hul i siden kan solens indre inspiceres.

Fra en rund bund af træ strækker sig et net af tynde metalstænger, hvortil plastdelene er fæstnede. En buket orange blomster ligger inden i solen. Vinden har utvivlsomt fjernet de blomster, der er blevet lagt udenfor. Solen er fæstnet til tunge betonstykker med tre remme.

 

A Dozen Sun

Umiddelbart er der ingen tekst eller forklaring. Så det gav en lille opgave for Havnefronten.

Pressemedarbejder Nicolaj på Christiansborg Slot kontaktes og finder oplysninger frem:

Kunstværket A Dozen Sun er skabt af Maj D og Hagbart Madsen for at rette opmærksomheden mod fred i Ukraine.

Maj D bor på Sjællands Odde. Hun er uddannet cand.mag. i pædagogik og har gennemgået flere kunstkurser og betegner sig som miljøkunstner. Hun er optaget af den massive og verdensomspændende forurening med plast.

Sammen med mange miljøaktivister i Odsherred og frivillige fra otte forskellige lande har hun og Martin stået for at indsamle og sammensætte de mange plaststykker til den sol, der skal stå som et budskab til resten af verden om at skabe fred i Ukraine. Den officielle titel på plastskulpturen er A Dozen Sun.

”Det giver en ekstra oplevelse, hvis man går ind i skulpturen, hvor lyset trænger gennem plastdelene. Det kan give et ekstra sug af oplevelse. Projektet har kun kunnet lade sig gøre, fordi det økonomisk er støttet fra Sharing Copenhagens side”, siger Maj D, som Havnefronten har fanget på en telefon.

Københavns Kommune har tilladt opstilling i hele marts 2022.

”Vi håber på, at vi kan få forlænget vores ”opholdstilladelse” til A Dozen Sun”, siger Maj D.

Inde i skulpturen kan man læse et A3-opslag om skulpturen og kunstnerne. At skulpturen er 360 cm i diameter har sit udgangspunkt i klodens 360 grader = at budskabet om fred skal nå kloden rundt.

 

Læg blomster

”Jeg vil gerne opfordre folk til at lægge en gul eller en blå blomst ved skulpturen som et ekstra signal om støtte til fred i Ukraine. Der er også mulighed for at sende et budskab gennem et hashtag:  #sunforpeace”, siger Maj D., der på den måde gerne vil have solskulpturen til også at blive et både levende og engagerende kunstværk.

Så hvis du er i byen og vil se nærmere på kunstværket A Dozen Sun, så kan du altså – som en symbolsk støtte – lægge en gul eller blå blomst, men også overveje andre handlinger i forhold til ukrainerne. Det være sig med økonomisk bidrag eller ved at vise imødekommenhed over for de flygtninge, der både er og snart vil komme til byen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*