To af Fisketorvets russisk ejede butikker udsat for boykot

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Både Apple butikken Humac og Sportmaster er ejede af stenrige russere – og derfor er de i disse uger udsat for en boykot. Ingen af dem er imidlertid meget for at svare på spørgsmål fra Havnefronten.

 

Af Jesper Schou Hansen

 

Appel har trukket sig fra det russiske marked, men i skrivende stund kan man stadig købe sine produkter som Iphone m.m. i Humac butikken på Fisketorvet. Humac er ellers ejet af den russiske IT mongul og milliardær Philippe Gens, hvis familie historisk har tætte bånd til Kreml. Således udtrykte den russiske premierminister Dmitry Medvedev mindeord ved hans fars begravelse. Selskabet ejet af Gens er i flere artikler kædet sammen med korruptionsanklager.

I dag har Humac fjernet oplysninger fra sin hjemmeside om, at man er russisk ejet. Tidligere stod der, at ejeren var Inventive Retail Group, Moskva. Vi ville gerne have spurgt Humac om årsagen til, at de har fjernet oplysningen, men Humac er ikke vendt tilbage på forespørgslen.

Til BT beklager Humac sig over, at de bliver kædet sammen med deres russiske ejer.

 

Sportmaster i krise

Underskud hos Sportmaster har sendt kæden i armene på russiske ejere. Det er den russiske oligark Nikołaj Fartuszniak, der sammen med sin søn Vladimir Fartuschnyak via et skuffeselskab i Singapore Sportmaster Operations PTE. LTD. ejer danske Sportmaster. Nikolaj Fartuszniak er født i det gamle Sovjetunionen og fik efter sammenbruddet russisk statsborgerskab. Den by, han er født i, ligger imidlertid i det nuværende Ukraine, og det benytter Sportmaster i Danmark til at tale om hans ukrainske rødder. Fartuszniak har imidlertid aldrig haft ukrainsk pas og er etnisk russer. Han har som en række oligarker købt sig til maltesisk pas, bosat sig i Schweiz og driver virksomhed i Rusland.

Lokalavisen Havnefronten har også rettet henvendelse til såvel Sportmaster som deres PR-bureau Essencius med 12 konkrete spørgsmål, hvoraf de ikke vil svare på hovedparten.

Deres pressetalsmand Christina Schärfe Lambach skriver blandt andet: ”De spekulationer der er omkring sindelag hos Sportmaster Danmarks ejere, er ren spekulation og helt udokumenterede. Sportmaster Danmark har modtaget investeringer fra et internationalt selskab. Investeringer der har sikret vores 1000 danske arbejdspladser. Ejerne har ingen relation til det russiske styre og den krig Rusland har iværksat mod Ukraine. De er apolitiske. Vi har givet interview til flere medier, hvor interesserede kan læse mere”.

Vi ville gerne have haft vores spørgsmål uddybet, men det har Sportmaster ikke ønsket.

Sanktioner mod Sportmaster

De tre russere driver gennem Sportmaster Operations PTE. LTD, ikke mindre end 350 butikker i Rusland. Sportmaster i Rusland bidrager således til den russiske økonomi og evne til at føre krig i Ukraine – hvilket stemmer dårligt med påstandene fra danske Sportmaster, men det har Havnefronten ikke fået mulighed for at spørge ind til.

Sportmaster driver også butikker på Krim og derfor underlagt sanktioner. Et polsk medie skriver, at Sportmaster i Polen har meldt ud, at man leder efter nye ikke-russiske ejere. En oplysning det ikke er lykkedes at få verificeret andre steder.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*