Vi følges – på Applebys Plads

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Tekst og foto Jette Ingerslev

 

På Applebys Plads på Christianshavn findes flere skulpturer, der kan bringe stedets historie frem, såsom ”Sømærket” af Freddy Fræk (1935-2016) og et mindre anker.

Foran hovedindgangen på Finansforbundets bygning på Applebys Plads 5 står den markante bronzeskulptur ”Vi følges” af Stiig Kalsing (1945-). Denne skulptur bringer nutiden ind i billedet.

Finansforbundet ønskede at få skabt en skulptur, der kunne symbolisere fagforeningens idealer og principper, hvorfor de henvendte sig til kunstner og gravør Stiig Kalsing. Der blev fremsat ønske om en skulptur i enkel stil. Efter flere møder gik Kalsing i gang med tegninger, modelfremstilling og til slut støbning i bronze samt opstilling i 2012.

Skulpturen, der er 2,3 m høj, viser to stiliserede menneskeskikkelse, der er smeltet tæt sammen. Den forreste figur har kvindelige former, men den bageste er helt neutral. Skulpturen er nedadtil afsluttet ved anklerne. Med et enkelt ben er skulpturen fæstnet ned i den kvadratiske, 30 cm høje bronzebase. Kunstneren fortæller om tanken bag det ene ben: ”Så kan man gå i takt! Som mennesker og som fagforening!” Denne tanke følges op med titlen, der kan læses på en lille messingplade på basen: ”Vi følges”/Stiig Kansing 2012/Finansforbundet.

Overfladen er patineret og harmonerer fint med indgangspartiets svingdør af metal og glas.

Foruden hovedfiguren blev der fremstillet to udgaver med en højde på 30 cm til placering inden døre.

 

Kunstner og kunsthåndværker

Stiig Colling Kalsing blev født i 1945 i København. Allerede som barn var han optaget af at modellere mangeartede figurer i ler og voks. Han blev uddannet stålgravør og gik herefter på kunsthåndværkerskole. Efter soldatertiden var han et par år ansat i modelafdelingen hos P. L. Frigast og dernæst i Kirk-koncernen, hvor han tegnede og konstruerede legetøjsbiler til USA. Foruden arbejde i ler og metal, har han også tegnet talrige modeller, der efterfølgende er udført i bronze.

I 1970 købte han sammen med broderen Steen Nordisk Metalkunst på Amager. Her arbejdede 25-30 ansatte med støbning og bearbejdning af bronzeskulpturer indtil 2009, hvor virksomheden flyttede til Smørum og i 2019 videre til Strib. Her er en datter og svigersøn nu ved at ”blive oplært”, så de kan overtage virksomheden – dog uden bronzestøbning, der sker hos et firma i Støvring.

I 1990 begyndte Kalsing at skabe egne kunstværker i bronze, ofte af menneskekroppe, men også nonfigurative, stilrene eller rustikke figurer af livets symboler. En yndet opgave for Kalsing har været at fremstille skulpturer i nært samarbejde med firmaer, der ønskede at få skabt gaver med personligt præg.  Hele Kalsings produktion viser en stor beherskelse af materialets muligheder.

Gennem mange år har Kalsing haft tæt og konstruktivt samarbejde med 20-25 kunstnere omkring deres kunstværker, der skulle udføres i bronze.

Et omfattende arbejdsområde har været bronzer til store og små gravmonumenter i hele Norden og de 415 messingskilte, der pryder Københavns Kommunes skulpturer.

 

Stiig Kalsing er repræsenteret hos flere gallerier i ind- og udland. Han har deltaget i mange kunstmesser og udstillet i kunstforeninger. Hans skulpturer har flere gange været brugt til prisuddelinger, bl.a. Børsens Gazellepris.

 

Finansforbundet

Finansforbundet er et fagforbund for alle ansatte i den finansielle sektor, det vil sige medarbejdere i banker, sparekasser, realkreditinstitutter, børsmæglerselskaber, leasing- og finansieringsselskaber, finanssektorens edb-centraler og de virksomheder, som sektoren ejer i fællesskab. Forbundet organiserer hele paletten af medarbejdere fra rengøringsassistenten i filialen til dealeren i hovedsædet. Finansforbundet har mere end 50.000 medlemmer og forhandler overenskomster, rådgiver medlemmer og udbyder kurser, uddannelse og medlemstilbud af forskellig art. I 1996 etablerede Finansforbundet sig på Applebys Plads.

 

Applebys Plads

Peter Applebye (1709-74) var engelsk skibsbygger og rebslager. Han blev indforskrevet af Søværnet i 1737 for at modernisere flådens reberbane på Holmen. Han fik også tilladelse til at producere det eftertragtede tovværk til den hastigt voksende danske handelsflåde.

Applebye erhvervede sig i perioden 1742-57 de to store matrikler nr. 199- 200 mellem Overgaden Oven Vandet, Volden, Dronningensgade og Sønder Voldstræde samt en lang strimmel jord langs Langebrogade. Her blev der plads til et 100 x 6 meter stort grundmuret rebslageri. Han fik også tilladelse til at opfylde det trekantede område mellem van Ostens Plads og Volden ud mod havnen. Her grundlagde han med statsstøtte i 1759 et skibsværft. Gennem årene skabte Applebye en betydelig virksomhed med rebslageri, skibsværft og rederi.

Pladsen, der tidligere blev kaldt ”Engelskmandens Plads”, bærer stadigt grundlæggerens navn, dog uden det oprindelige e til sidst.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*