Bryggens julemand skriver bog om turen fra enevælde til demokrati

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

For mange er Karl-Johan Røissensten måske mest kendt som mange årig medarbejdet i den lukkede Imra butik på Bryggen – eller som årets julemand. Men faktisk er han cand.polit. og har arbejdet i 29 år i Undervisningsministeriet. Nu er han aktuel med en let læselig bog om hvordan vi fik demokrati i Danmark.

.

Bogen er – ifølge forlaget – en fortælling om kongernes kamp mod adelsvældet og borgernes kamp for demokratiet. Vi når rundt om filosofferne Jean-Jacques Rousseau, John Locke og Adam Smith. Vi bliver taget igennem bøndernes kamp for ligestilling med borgere, adel og gejstlighed. Om kampen om en demokratisk forfatning. Om arbejdernes kamp om løn og arbejdsvilkår og om kvindernes kamp om ligestilling. Det er noget af fortællingen, men fortællingen fortæller også om de folkevalgtes kamp fra grundloven af 1849 til påskekrisen i 1920. Her fik vi det demokrati vi kender i dag.

.

Uddrag af bogen

En tredje fortaler for bondestanden var J.A. Hansen, som var skomager fra Odense. Ligesom hans jævnaldrende H.C. Andersen var han fra et skomagerhjem og begge to var de på hver deres måde genier, men i modsætning til H.C. Andersen måtte J.A. Hansen blive ved sin læst.

I 1841 søgte han om lov til at tage lærereksamen, men fik afslag. Året efter oprettede han den københavnske avis Almuevennen, I 1849 blev J.A. Hansen folketingsmand valgt i Langelandskredsen. I Folketinget var han partileder fra 1864 for Det folkelige Venstre, som fortsatte Bondevennernes politik. Da, han døde i 1877 var han den første danske politiske leder, som havde hævet sig op fra almuens stade til magtens tinder.

.

Om forfatteren

Karl-Johan Røissensten er cand.polit. og har arbejdet i 29 år i Undervisningsministeriet. Han er interesseret i historie og politik og ville have læst historie, men valgte polit.-studiet, fordi det gav bedre beskæftigelsesmuligheder. Fra 2008 har han arbejdet som kassemedarbejder i Irma på Islands Brygge og Farum Bytorv og arbejder nu i 365 samme sted. Fra tid til anden har han også været skribent på Lokalavisen Havnefronten samt på Bryggebladet.

Bogen kan købes i Bog og Ide på Fisketorvet eller bestilles online her: https://www.williamdam.dk/fra-enevaelde-til-demokrati__3589239

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*