”Fingerbøllet” på Christianshavn er med i fotoudstillingen “Stamsteder – Københavns sidste værtshuse”

Fingerbøllet. Foto: Thomas Skou
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Københavns Museum skarpt på hovedstadens svindende antal brune bodegaer, som ved nærmere eftersyn er forbløffende forskellige. Det sker i den populære fotoudstilling “Stamsteder  Københavns sidste værtshuse” .

Der er ikke meget råt og upoleret tilbage på Christianshavn. Her er kvadratmeterprisen uhyggeligt høj, og det er på mange måder blevet et fashionabelt sted. Men værtshusene har stadigvæk noget gammel gnist tilbage, hvis man ønsker en lille bid af det oprindelige Christianshavn. 

Wildersgade er belagt med brosten, og farverige huse med bindingsværk skyder skævt op af den halvø, Christian 4. grundlagde som fæstningsby på sandbankerne mellem København og Amager i 1618. Gasolin’-fans vil nok mærke historiens vingesus endnu mere, da Fingerbøllet var stamsted for bandet i sin tid. 

Børge Petersen sidder tilbagelænet i stolen og ser fodbold for sig selv med en fadøl foran sig. Han har ejet Bøllet i 39 år. 

”Jeg kan godt lide Manchester United,” siger han med blikket fæstnet på skærmen. ”Men nu kom Everton foran. Det er ikke så godt,” konstaterer han roligt. 

Børge fremstår som roligheden selv, men der har været uro om Bøllet de senere år. Virksomheden, der ejer bygningen, varslede i 2019 huslejestigning. 170.000 kr. mere. Næsten en fordobling. ”Så mange øl kan vi altså ikke sælge,” siger Børge.  

Virksomheden bedyrede i pressen, at de ikke var ude på at lukke Fingerbøllet. De havde netop respekt for værtshusets betydning i lokalsamfundet – derfor endte de med at trække den varslede huslejestigning tilbage. 

Der er flere gode historier i udstillingen, der tager gæsten på en billedvandring igennem nogle af de værtshuse i København og på Frederiksberg, som er med i bogen ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse”. Forfatterne Anders Højberg Kamp og Johannes Jacobsen har sammen med fotografen Thomas Skou besøgt alle byens brune værtshuse, og Københavns Museum har udvalgt 14 forskellige steder fra 14 københavnske bydele til udstillingen. 

 

Læs mere om udstillingen her: Særudstilling: Stamsteder – Københavns sidste værtshuse | Københavns Museum (kk.dk)

1 Comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*