Havvandsvarmepumper og geotermi i Nordhavn

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Hvordan skal Nordhavn opvarmes i fremtiden? Det er By & Havn ved at finde ud af sammen med Københavns Kommune. Netop nu er parterne i gang med at planlægge en bæredygtig el- og varmeforsyning i Nordhavn.

.

Visionen for byudviklingen af Nordhavn har fra første færd været at skabe fremtidens bæredygtige bydel. Et vigtigt element i at skabe bæredygtige byer er, at de bliver forsynet med grøn energi, og denne vinter har den lokale og bæredygtige energiinfrastruktur vist sig endnu mere aktuel, efter at krigen i Ukraine har medført en energikrise i hele Europa. Det skriver By & Havn i en invitation til interessenter, forud for et møde om den kommende energiforsyning til området.

Foreløbig ligger det fast, at det skal være en lokal og bæredygtig el- og varmeforsyning, hvor forskellige løsninger såsom geotermi, havvandsvarmepumper, fjernkøling og lavtemperaturfjernvarme muligvis bliver en del af de fremtidige løsning.

At lave så radikal anerledes en løsning i et byområde kræver koordination. Derfor er en række eksperter og institutioner fra HOFOR, Cerius-Radius, hovedstadens varmeselskaber, Innargi og By & Havn klar til at diskutere energiplanlægningen af Nordhavn, forsyning af strøm til en helt ny bydel og de forskellige typer af varmeforsyningsløsninger, der er på vej, og hvor langt de er i proces, men interessenter.

Energiplanlægningen af Nordhavn, er en del af arbejdet med den såkaldte strukturplan for Nordhavn. Strukturplanen er et arbejdsværktøj for By & Havn, der giver det store overblik over, hvordan arealerne i Nordhavn kan anvendes og de mange delprojekter samles.

Eksempelvis er det ved at blive afklaret, hvor metrolinjeføringen skal løbe i Ydre Nordhavn, der arbejdes for at bevare hele Nordhavnstippen og samtidig er vejen til den nye containerterminal i den yderste del af Nordhavn også ved at være fastlagt. Alle de forskellige delprojekter tegnes ind i strukturplanen, som løbende justeres til, så bydelen fortsat har en god sammenhæng og helhed. Energiforsyningen, og de dertilhørende tekniske anlæg, indgår i revisionen af strukturplanen.

 

Mødet foregår onsdag den 25. januar 2023 kl. 17-18:45 hos By & Havn på Nordre Toldbod 7, 1259 København K. Der vil være kaffe, the, vand og en let forplejning.

 

For at deltage i gå-hjem-mødet skal man tilmelde sig på billetto.

 

PROGRAM:

 

  • Introduktion til strukturplanen og energiplanlægningen i Nordhavn
    Ingvar Sejr Hansen, udviklings- og salgsdirektør, By & Havn
  • Københavns Kommunes klimamål og fremtidens energisystem
    Karsten Biering Nielsen, vicedirektør, Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
  • Havvandsvarmepumper i Nordhavn
    ved Charlotte Søndergreen, direktør forsyningsstrategi og Vind, HOFOR
  • Geotermi i Nordhavn
    Mathias Gammelgaard, direktør strategisk varmeplanlægning, Innargi
  • Strømforsyning i Nordhavn
    Christian Van Maarschalkerweerd, Lead Strategy Analyst Cerius-Radius
  • Spørgsmål fra salen
  • Samtale ved temaborde. Aftenens oplægsholdere fordeler sig i salen, og der er mulighed for at stille uddybende spørgsmål til de forskellige fagområder og få en samtale med eksperterne.

 

 

 

By & Havn reviderer strukturplanen i løbet af vinteren og foråret og inviterer til et offentligt informationsmøde om den reviderede plan. Mødet forventes at blive afholdt i forsommeren 2023.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*