Jarlov åbner udstillingen ”Skibene fra Nyholm”

Fhv forsvarschef Tim Slot Jørgensen og fmd for folketingets forsvarsudvalg Rasmus Jarlov (Konservative)
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Den helt nye temaudstilling “Skibene fra Nyholm” i Mastekranen er netop åbnet af formanden for Folketingets forsvarsudvalg Rasmus Jarlov og fhv. forsvarschef og nu formand for museet, Admiral Tim Sloth Jørgensen.

.

”Blandt skibene, som udstillingen fortæller om, er der blandt andet historien om orlogsskibet Dannebroge. Det var orlogsværftets første nybyggede skib, der løb af stablen i 1692. Skibet deltog i Slaget i Køge Bugt i 1710, hvor det sprang i luften og sank under dramatiske omstændigheder”, siger Tim Sloth Jørgensen, der på åbningsdagen fredag også kunne vise verdens største modelskib af netop orlogsskibet Dannebroge – fremstillet i størrelsesforholdet 1:10.

Skibet vil senere på sommeren komme tilbage og blive søsat i havnen og derefter i museets åbningstid sejle rundt i havnebassinet.

Udstillingen i Mastekranen fortæller også om mange af de andre skibe, der blev bygget på værftet, samt mange af de bygninger, der blev opført for at understøtte flådens virke.

.

Ny som udstillingsbygning

Det er første gang, at Mastekranen – en spektakulær bygning fra 1749 bruges som udstillingsfacilitet. Mastekranen er i sig selv et enestående vidnesbyrd om innovation i en tid med mangel på penge og tømmer i de rette, store dimensioner.

Arkitekten, Philip de Lange, fandt en teknisk løsning, der krævede et minimalt forbrug af tømmer, men som gav både stor løfteevne og beskeden vedligeholdelse.

Murværket er blot en skal, der skal beskytte det kostbare træ mod vind og vejr, mens tjæret tovværk holder den spinkle tømmerkonstruktion sammen i stedet for gennemboringer og jernbolte.

Det giver en mere smidig konstruktion, ligesom det forhindrer, at tømmeret bliver nedbrudt af råd og svamp.

Blandt andet derfor kan vi i dag stadig glæde os over Mastekranen.

.

Udstillingen i Mastekranen har åbent klokken 11-17 fra den 24. juni 2023 til den 20. august 2023. De daglige åbningstider kan også ses på museets hjemmeside ”skibenepaaholmen.dk

.

.

.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*