København vil være venskabsby med Kyiv

Københavns Rådhus var til nytår oplyst i de ukrainske farver. Foto: Københavns Kommune
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Københavns Kommune er på vej til at indgå en venskabsby-aftale med den ukrainske hovedstad. Det sker for at vise støtte til Kyiv og ukrainerne, og samtidig vil byerne fremadrettet samarbejde om bl.a. genopbygning og byudvikling. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

.

Kyivs borgmester Vitalii Klitschko har rakt ud til Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen for at indgå en venskabsby-aftale mellem Kyiv og København. København og Kyiv drøfter derfor nu, hvordan en konkret aftale kan se ud, og hvad man kan samarbejde om.

”København står sammen med ukrainerne og Kyiv. Vi har taget imod flere tusinde ukrainere i løbet af året, og vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe dem igennem en svær tid. Men det er mit håb, at vi kan gøre endnu mere for deres hjemland i krig ved at bidrage til genopbygningen af Kyiv. På den måde kan vi hjælpe fra en hovedstad til en anden, og vi kan knytte vores befolkninger endnu bedre sammen,” siger Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København.

.

Genoptagelse af aftaler om venskabsby

Københavns Kommune er gået bort fra at indgå generelle venskabsbyaftaler. Men i lyset af det fascistiske Ruslands invasion af Ukraine vurderer Økonomiforvaltningen, at situationen i Ukraine udgør en undtagelse, som kan tale for indgåelse af en venskabsbyaftale. Økonomiforvaltningen har derfor udarbejdet et udkast til venskabsbyaftale på baggrund af forslaget fra Kyiv.

”I løbet af det forgangne år er der opstået nogle helt særlige menneskelige relationer mellem københavnere og ukrainere. Mange københavnere har engageret sig i hjælpen til Ukraine, og derfor er det oplagt, at vi knytter endnu tættere bånd til landets hovedstad. Jeg har det seneste år besøgt Ukraine tre gange, og det står helt klart for mig, at alle former for støtte er afgørende for den ukrainske kamp for at leve i frihed. Jeg ser samarbejdet med Kyiv som noget, der rummer store muligheder for både København og Ukraine, både kulturelt, menneskeligt og økonomisk”, siger Jens-Kristian Lütken, beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

.

Skal godkendes i Kyiv og København

Aftalen er først en realitet, når Kyiv formelt har godkendt den, og når den er godkendt af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation. Det er håbet, at aftalen kan være et godt udgangspunkt for, at København kan hjælpe med genopbygningen af Kyiv. For eksempel kunne Københavns Kommune sende medarbejdere til Kyiv, der kunne hjælpe med rådgivning og knowhow indenfor byggeri, byudvikling og planlægning. De konkrete behov vil blive drøftet med Kyiv senere.

I første omgang forventes aftalen være gældende for en treårig periode.

Ruslands invasion og situationen i Ukraine har siden februar 2022 også sat aftryk i København, hvor der bor en del ukrainere. Aktuelt er der placeret ca. 2800 ukrainske flygtninge i København, hvor både private borgere, erhvervslivet og kommunen bidrager til den vigtige opgave med at tage godt imod og hjælpe ukrainere, der er flygtet hertil.

Udover at hjælpe med indkvartering og introduktion til det danske samfund, står kommunen også for bl.a. dagtilbud og skole til børnene og hjælper ukrainere i job. Sidstnævnte går rigtig godt med en meget høj beskæftigelsesprocent.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*