Kulturlivet markerer LGBT+ Danmarks 75-års jubilæum

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Det Kongelige Teater, Det Kgl. Bibliotek, SMK, Cinemateket etc er i disse uger med til at fejre at verdens næstældste LGBT+ organisation fylder 75 år. Siden 1948 har danske bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner opnået enestående politiske landvindinger.

.

75 år skal fejres, så i år markeres hvordan LGBT+ personer har sat aftryk i dansk kulturliv. LGBT+ Danmark har derfor rakt ud til museer, teatre og andre kulturelle aktører for at få hjælp til at fortælle den historie. Det er der kommet en række arrangementer ud af, som på forskellig vis belyser, hvordan queer personer gennem tiden har spillet en rolle i kulturen – enten synligt eller mellem linjerne.

I Den Sorte Diamant har Det Kgl. Bibliotek været i brevsamlingen og fundet et forbavsende stort antal kulturpersonligheders intime korrespondancer om deres queer liv helt tilbage fra 1800-tallet. Enestående, hjerteskærende (og indimellem virkelig liderlige) breve af bl.a. Herman Bang, Selma Lagerlöf og H.C. Andersen får liv og krop den 13/12 af skuespillere Johannes Lilleøre, Morten Kirkskov, Thomas Levin, May Lifschitz, Christine Sønderris, Josephine Park og Cecilia Lindquist og musikalsk ledsagelse af Ginne Marker med Aske Jacoby.

.

Musikken

Musikhistorien er fyldt med mænd og kvinder, der elsker hinanden! Men kigger man efter – ofte godt skjult mellem linjerne – har musikken også været et middel til at udtrykke kærlighed mand og mand eller kvinde og kvinde imellem.

Det er temaet for koncerten Mellem Linjerne den 14/11 ligeledes i Den Sorte Diamant, hvor en række af landets bedste klassiske musikere går på scenen (Kristoffer Hyldig, klaver. Bogdan Božović, violin. Brit-Tone Müllertz, sopran. Martin Hatlo, basbaryton) og spiller musik af bl.a. biseksuelle Henriëtte Bosmans, Poulenc og ikke mindst John Cage, der hengivent skrev til sin kæreste Merce Cunningham: “I would like to measure my breath in relation to the air between us.” Skuespiller Sandra Yi Sencindiver læser mellem værkerne dagbogsnotater, breve og digte op skrevet af komponisterne.

.

Filmen

Hos Det Danske Filminstitut har de kastet et blik på landets filmiske kulturarv, hvor det desværre ikke vrimler med historier om LGBT+ personer på lærredet.

En håndfuld af de mest interessante eksempler er blevet til serien ”LGBT+ Danmark 75 år: Danske film med minoritetsfortællinger” i Cinematekets program i november og december.

Fra den nok første eksplicitte repræsentation i ’Bundfald’ i 1957, over den syrede film ‘Lille spejl’ (1978) med Fritz Helmuth som transvestit og ikke mindst romcom’en ‘En kort en lang’ (2001), der blev en publikumssucces i kategorien folkeeje. Noget af en bedrift for en “bøssekomedie”, som aviserne kaldte den ved premieren. Visningerne suppleres med talks og introduktioner bl.a. med Hella Joof.

.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*