Ny udstilling med bl.a. femte Thule Ekspedition

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

I de her dage slår en ny udstilling dørene op i Arktisk Institut og Nordatlantens Brygge og varer frem til 13. august.

.

Tilbage i 1921-24 gennemførte en gruppe danskere og grønlændere en rejse fra Grønland tværs over Canada og Alaska til Tjukotka i Rusland. De mødte menneskene dér, udvekslede viden, myter, ting og sange. Sammen fandt de ud af, at inuit på tværs af denne del af Arktis havde rod i samme sprog, verdensopfattelse og levevis.

I Udstillingen ”Kulturmøder i Arktis – inuit & 5. Thule Ekspedition” får vi et indblik i den verden, som ekspeditionen rejste igennem, og de mennesker, den mødte. Den trækker tråde frem til det aktuelle fokus på revitalisering af traditioner og kulturarv, afkolonisering og ikke mindst vigtigheden af inuits evner og teknikker til at overleve i Arktis.

.

Udstilling to steder

Udstillingen er fordelt på to huse: Nordatlantens Brygge sætter fokus på de mennesker, som ekspeditionen mødte. Både på deres traditionelle kultur og levevis. Her kan man læse om rejsen på plancher og se dokumentar-/undervisningsfilmen ”Dem, der bor langt borte” samt originale akvareller af Konrad Nuka Godtfredsen.

I Det Arktiske Hus er fokus på organiseringen af ekspeditionen og selve praktikken ved at rejse i de arktiske egne over så lang en periode. Om hvordan inuits fint udviklede overlevelsesteknikker gjorde den lange slæderejse mulig: Hvordan fandt man vej? Hvordan kommunikerede man over så lange afstande? Og hvordan lykkedes det ekspeditionen at sende 20.000 genstande til Nationalmuseet i København? Her kan man se genstande, kort og fotos.

.

Datidens polarhelt

Den femte Thule Ekspedition var en mangeårig drøm for datidens polarhelt, eventyrer, forfatter og mediedarling Knud Rasmussen (1879-1933), født og opvokset i, hvad der dengang hed Jakobshavn – i dag Ilulissat i Grønland, med ungdom i Danmark og senere grundlægger og leder af det, der fik navnet Kap York-handelsstationen i Thule – i dag Uummannaq. Det er samme sted, hvor den amerikanske base Pituffik Space Base – tidlige Thule Air Base – ligger.

Knud Rasmussen havde en forestilling om, at inuit i Grønland var i slægt med den oprindelige befolkning i det nordligste Canada og Alaska, men det var endnu ikke bevist.

I de første to år af ekspeditionen (1921-22) befandt gruppen sig primært i området omkring Danske Øen, i hytten Blæsebælgen.

.

Besøg i Canada

Derfra tog de på slædeture ud i det nuværende Nunavut i det østlige Canada, hvor de mødte og levede sammen med lokale inuit, foretog arkæologiske udgravninger, kortlagde områder og indsamlede etnografiske genstande, myter og sange.

For Knud Rasmussen var det indlysende og magtpåliggende at indsamle viden om den inuitkultur, han anså som oprindelig, og som han vidste var ved at forsvinde grundet kolonisering og vestlig påvirkning. Ligesom han havde set det i Grønland.

I årene 1923-24 rejste han sammen med de to inughuit Arnarulunnguaq og Qaavigarsuaq Miteq langs den nordlige kyst af Canada til Nome i Alaska med et kort besøg i Tjukotka, den yderste østvendte kyst i Rusland. På grundlag af arkæologiske fund og møderne med inuit kunne Knud Rasmussen konkludere, at inuit på tværs af Grønland, Canada, Alaska og Tjukotka havde rod i samme sprog, verdensopfattelse og levevis.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*