Nye levesteder for ålen gør Københavns Havn til verdens første ålerefugium

Foto: Jonas Lysholdt Ejderskov / WWF Verdensnaturfonden
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

WWF og By & Havn tager nu endnu et skridt i bevaringsindsatsen for ålen i Danmark. Den kritisk truede art får flere levesteder i Københavns Havn, som derved bliver til verdens første ålerefugium.

.

Antallet af unge ål, såkaldte glasål, der kommer til de danske farvande via havstrømmene, er helt nede på 0,6 procent sammenlignet med niveauet for 1980. Derfor er den europæiske ål i dag at finde på den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN’s liste over kritisk truede arter.

Den udvikling vil WWF og By & Havn vende sammen. Derfor udlægger partnerne nu såkaldt ålegrus ved Teglværkshavn i Københavns Havn. Her placeres 800 tons småsten på mellem 16 og 32 millimeter i diameter på bunden af havnen.

Projektet skal skabe flere levesteder for de små ål, som har brug for gemmesteder i form af sprækker og hulrum, indtil de vokser sig større. Desuden placeres 200 teglrør, hvor de voksne ål kan finde skjul.

.

Realistisk forsøg

WWF’s biologer har sammen med andre eksperter udvalgt netop Teglværkshavn til projektet, fordi der ikke kan vokse ålegræs her. Ålegruset kommer fra grusgrave på land, og stenene er hverken ru eller skarpe. Hermed kan ålen benytte sin særlige graveteknik.

WWF og By & Havn har i forvejen etableret 80 fiskebørnehaver, også kendt som biohuts, forskellige steder i havnen. Formålet er at øge antallet af levesteder for især små fisk. Indsatsen har inspireret virksomheder til at etablere yderligere 120 fiskebørnehaver i havnen, hvilket gør København Havn til verdensrekordholder.

.

Forbyd fangst

Ifølge Henrike Semmler Le fra WWF kan ålens nye levesteder langt fra vende udviklingen alene. Der er også behov for et totalforbud mod ålefiskeri i hele Danmark og genopretning af artens ødelagte levesteder.

“Ålen er kritisk truet i Danmark. Altså er der høj risiko for, at den vil uddø. Derfor bekymrer det os, at det fortsat er tilladt at fange og sælge ål. Et totalforbud mod ålefiskeri – både kommercielt og rekreativt – er nødvendigt for at få ålebestanden op igen, mener eksperter. Irland har forbudt ålefiskeri hele året rundt, og vi bør gøre det samme i Danmark”, siger Henrike Semmler Le, seniorrådgiver inden for hav i WWF Verdensnaturfonden.

Danske erhvervs- og fritidsfiskere har de seneste år tilsammen fanget cirka 300 tons ål om året, oplyser WWF. Andre årsager til ålens tilbagegang er, at mennesker har ødelagt dens levesteder ved at fjerne grus fra havbunden og drænet de vådområder, hvor arten lever.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*