Refshaleøen starter idekonkurrence med fem temaer

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Hvordan holder man liv i et sprudlende kreativt og kulturelt miljø, mens man bygger en ny tæt bydel rundt om det? Det er blot en af de centrale udfordringer, grundejerne på Refshaleøen efter sommeren beder om gode ideer til at kunne løfte, når der om få år laves en samlet plan for byudviklingen af området.

.

I slutningen af august sætter Refshaleøens Ejendomsselskab og By & Havn sammen gang i en åben idékonkurrence, der efter planen vil løbe til midten af november 2023 som den første af to store konkurrencer i planprocessen på øen.

Allerede nu letter selskaberne dog på låget for de hovedtemaer, som arkitekter, ingeniører, byplanlæggere og alle andre med sans for byudvikling kan bidrage med ideer inden for.

.

Her er de fire temaer og et ekstra

De fire emner, som pensionskasserne bag Refshaleøen og By & Havn lægger vægt på er Refshaleøens kreative miljø, transformation af områdets kulturarv, bynatur og biodiversitet – og endelig blandet by med nye boformer.
Derudover har man mulighed for selv at komme med et tema, som kan være noget helt nyt – men som dog forholder sig til den version, som ejerne har for Refshaleøen – eller et bud på hvordan man kan koble de fire emner i et.
.

Idéer til brug for næste skridt

Temaerne udgør centrale udfordringer, som ifølge grundejerne kræver et ekstra grundigt stykke forarbejde, bemærker Jes Transbøl, administrerende direktør i Refshaleøens Ejendomsselskab. Han peger på erfaringerne fra den første del af borgerinddragelsen på øen, som blev afsluttet i slutningen af marts 2023 med hundredvis af input fra interesserede københavnere og fra 14 fageksperter i en nedsat visionsfølgegruppe.

”Det er jo i høj grad de samme hovedspørgsmål, også fageksperterne og københavnerne kredser om, når det gælder Refshaleøen. Dem skal vi have de bedste ideer til at håndtere, så vi kan blive klar til at sikre den bedste mulige strukturplan for Refshaleøen som det næste store skridt”, siger Jes Transbøl.

Grundejerne efterlyser med idékonkurrencen ikke en samlet plan for Refshaleøen, men idéer til brug for det videre udviklingsforløb, der kan formidles klart på en enkelt A0-planche. Det kan både være studier, strategier, skitser, koncepter, analyser og referencer.

Man vil frit kunne deltage med én idé til et enkelt tema eller indsende selvstændige A0-plancher inden for flere temaer. Idéerne vil blive bedømt individuelt, så der bliver ingen fordel ved at svare på flere. Der er afsat en samlet sum på kr. 600.000 til præmiering af de bedste idéer.

.

Konkurrencen bliver både for store og små

Både f.eks. de studerende, de helt nystartede arkitekter og de store etablerede tegnestuer, som forventer at deltage i den senere strukturplankonkurrence, opfordres til at deltage i idékonkurrencen, understreger Ingvar Sejr Hansen, udviklings- og salgsdirektør i By & Havn.

“Idékonkurrencen giver mulighed for at præge rammerne for de næste skridt i processen, og vi har bevidst skåret afleveringskravene til, så de er rimelige, så det er muligt for både store og små at deltage, og så vi undgår ressourcespild ved at kræve for høj en detaljeringsgrad her tidligt i processen”, siger Ingvar Sejr Hansen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*