Vikingeskibsmuseet åbner udstilling med skibsvrag fra Lynetteholm

De første vragdele fra det første af de to skibe, der er fundet i "svælget" ankom til Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Foto: By & Havn.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Nu starter udforskningen af to opsigtsvækkende skibsvrag, der blev fundet på 12 meter vand i forbindelse med anlægget af Lynetteholm.

.

Det er relativt sjældent, skibsvrag bjærges. Faktisk sker det kun 1 til 2 gange hvert 20. år, at arkæologiske skibsvrag bliver udgravet og taget op. Men efter at have ligget gemt og glemt på havbunden i århundreder, så to skibe igen dagens lys, da de blev fundet i sejlløbet Svælget, som By og Havn skal uddybe og omlægge i forbindelse med etableringen af den kunstige halvø Lynetteholm.
I løbet af foråret og sommeren 2023 gennemførte marinarkæologer fra Vikingeskibsmuseet de komplekse og omfattende undervandudgravninger af skibsvragene. Del for del blev skibene efterfølgende bjærget fra havets bund og overflyttet til Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Dermed kunne man måske tro, at arbejdet er ovre for marinarkæologerne, men nu venter det omfattende dokumentationsarbejde, der for alvor skal afdække skibenes historier.

.

Skylder fortidens søfolk at være grundige

Hver eneste del af skibstømmeret kommer under arkæologernes lup for at sikre alle spor, der kan være med til at fortælle historien om skibene og de mennesker, der sejlede med dem.

Arkæologerne håber, at det grundige arbejde vil gøre dem i stand til at give svar på de mange spørgsmål, som fundet af de to hidtil ukendte skibe har bragt til overfladen.
Hver del opmåles digitalt med 3D-scanner og dokumenteres med fotos, så skibsforskere nu og i fremtiden kan studere de spændende fund. Ud fra scanningerne udarbejder arkæologerne 3D-modeller, der vil være med at fastslå skibenes form og størrelse.

.

Fund vises frem

De to skibsvrag blev fundet i det snævre sejlløb ‘Svælget’, der løber tæt ved Amagers kyst, og som er indsejling fra den sydlige del af Øresund til København. Sejlløbet Svælget skal omlægges og uddybes i forbindelse med etableringen af den kunstige halvø Lynetteholm i Københavns Havn, og derfor er det ikke muligt at bevare de to arkæologiske skibsfund på fundstederne.

“I By & Havn er der stor glæde over, at Vikingeskibsmuseet nu viser fundene frem for offentligheden.
I forbindelse med anlægget af Lynetteholm har det været vigtigt for os at få undersøgt alle forhold til bunds. Vikingeskibsmuseet har hjulpet os med at få kortlagt og belyst hele området, så vi kan anlægge Lynetteholm på et oplyst grundlag og bevare de vigtige fund til eftertiden”, siger adm. direktør, Anne Skovbro, By & Havn.

.

Ukendte skibe

Ingen af skibene var kendte før arkæologerne tog fat. Der findes heller ingen skriftlige beretninger, der kan fortælle, hvilke skibe, der er tale om, eller som kan forklare, hvorfor de forliste.
Arkæologerne har derfor navngivet skibene efter sejlløbet, hvor de fandt skibene; ‘Svælget 1’ og ‘Svælget 2’.

Allerede i løbet af udgravningerne kunne arkæologernes afgøre, at Svælget 1 er et mindre lastskib fra 1800-tallet, der gik ned i et voldsomt forlis med en stor last af gule mursten ombord. Svælget 2 er et større og meget ældre skib. Dateringer af skibstømmeret har vist, at skibet er bygget omkring 1329 og dermed er fra Middelalderen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*