Gruppeportræt af selvet på Nordatlantens Brygge

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Islandske Hallgrímur Helgason er måske mest kendt som forfatter. Men han startede som billedkunstner og giver nu det klassiske selvportræt en anden drejning i udstillingen ’Gruppeportræt af selvet’, som åbner den 10. februar på Nordatlantens Brygge på Christianshavn. Det skriver de i en pressemeddelelse.

.

Hallgrímur Helgason er ellers kendt og elsket i Danmark som forfatter, og han har flere anmelderroste romaner bag sig som f.eks. 101 Reykjavik, Stormland, Kvinden ved 1000 grader og senest Tres kilo solskin. Og han er romanaktuel igen til april med Tres kilo kæberaslere.

Den velkendte forfatter startede imidlertid sin kunstneriske løbebane som billedkunstner tilbage i 1980’erne og har hele tiden haft en aktiv dobbeltpraksis. Og selvom han har udstillet meget, både i Island og internationalt, så har vi ikke været særlig bevidste om hans billedkunstneriske virke i Danmark. Det roder Nordatlantens Brygge nu bod på med en stor soloudstilling, der har fokus på hans nyere værker.

.

Gruppeportræt af selvet

I de seneste tre år har Helgason arbejdet med selvportrættet som en måde at portrættere de mange stemmer eller karakterer, man som moderne menneske kan opleve sit sind befolket af. Der er nogle, der snakker derinde, så at sige, og de er ikke altid enige.

På udstillingens malerier står de side om side: den langsomme, den modige, den kreative, den indebrændte og ham, der hellere var blevet i sin seng. Hvert portræt rummer mellem 6 og 16 figurer, samlet som hjernekassens særegne rockband. Og Hallgrímur Helgasons maleriske stil er ikke ulig hans skrivekunst, for den er energisk, overvældende, eklektisk, fabulerende, satirisk og bogstavelig talt farverig.

.

Papirarbejder

Udstillingens anden halvdel udgøres af papirarbejder fra serien 4Faced. Disse heftige imaginære portrætter rummer alle 4 ansigter og er en visualisering af den multikommunikerende mennesketype, som samfundet af i dag synes at fordre. Som Helgason selv udtrykker det, kræver det 8 øjne at fungere i verden af i dag.

.

Jeg ved ikke hvor det ender

Hallgrímur Helgason fortæller på åbningen af udstillingen om sin kunst. Han er helt bevidst om processen – men ikke om hvor den ender.

“Alle disse malerier er selvportrætter. Ikke traditionelle selvportrætter, men gruppeportrætter af de
mange forskellige figurer, der udgør kunstnerens selv. De spænder lige fra at være seksdobbelte til
sekstenfoldige selvportrætter. Jeg begynder med det tomme lærred, og før jeg ved af det, er det fyldt med de mærkeligste mennesker. Jeg forsøger at lade være med at censurere mig selv, og faktisk prøver jeg at lade være med at tænke overhovedet. I stedet overlader jeg kontrollen til den hånd, der holder penslen. Jeg aner ikke, hvad resultatet ender med at være på forhånd, men når nu de her mennesker flyder ud af mig, må de være en del af mit eget jeg. Vi består alle af forskellige elementer, som, når de kombineres, udgør det, vi kalder et individ”, siger Hallgrímur Helgason.

Udstillingen kan ses fra den 10. februar til og med den 26. maj 2024

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*