Københavns Kommune har nået sit klimamål for fødevareindkøb et år før tid

Københavns Rådhus. Foto: Anne Marie Korup / Havnefronten.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Klimaftrykket fra Københavns Kommunes fødevareindkøb er i 2023 reduceret med 25 procent siden 2018. Et mål der ellers først skulle indfries inden 2025. Det viser tal fra World Ressources Institute.

.

Hver dag serverer Københavns Kommunes offentlige køkkener 70.000 måltider for byens børn, ældre og socialt udsatte.

Nu viser en ny rapport fra verdens største klimatænketank World Ressources Institute, at det på fem år er lykkedes Københavns Kommune at nedbringe klimaaftrykket på sit fødevareindkøb med over 25 procent.

Dermed har kommunen nået sit mål om at reducere fødevarernes klimaaftryk med 25 procent inden 2025. Det vækker glæde og stolthed hos byens overborgmester:

”Jeg er superstolt af, at vores arbejde med at nedbringe fødevarernes klimaaftryk nu har båret så meget frugt, at vi har nået vores mål før tid – det er fantastisk! Det er et stort skulderklap til personalet i vores køkkener. At vi hver dag serverer sunde, klimavenlige og velsmagende måltider i vores institutioner, håber jeg også kan være en inspiration til københavnere, der ønsker at spise mere klimavenligt derhjemme”, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

.

Mindre kød mere grønt

Kommunen har nået sit mål gennem en omfattende omstilling i kommunens køkkener, hvor man i flere år blandt andet har fokuseret på at skære ned på kødet og op for grøntsager, bælgfrugter og andre grønne proteinkilder som nødder og frø.

Samtidig har man haft et stort fokus på at fastholde måltidernes kulinariske og ernæringsmæssige kvaliteter og har også lyttet til københavnernes præferencer.

“Vi arbejder målrettet med mere klimavenlig mad, at mindske madspild i institutionerne og lokale samarbejder, der minimerer transporten i byen. Vi er lykkedes med vores ambitioner i en sådan grad, at det har indbragt Børne- og Ungdomsforvaltningen en fornem pris, og det glæder mig, at vores indsats inspirerer resten af verden”, siger Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (Kons.) om resultatet.

Og han er ikke ene om at have rosende ord til initiativet.

“Vi er lykkedes med at påvirke ældre københavneres madvaner ved at præsentere dem for måltider, som både er ernæringsrigtige, smager godt – og som samtidig sænker klimaaftrykket. Vores offentlige køkkener skal fortsætte med at drive udviklingen og sætte barren højt”, siger Sisse Marie Welling (SF), der er Sundheds- og omsorgsborgmester.

.

Indkøb af bælgfrugter, nødder og frø op med 50%

Siden 2018 har kommunen nedbragt indkøb af oksekød og lammekød med omkring 52 procent og svinekød med knap 20 procent.

I dag udgør okse- og lammekød under 1,5 procent af det samlede indkøb.

Samtidig er kommunens køb af bælgfrugter, nødder og frø steget med over 50 procent.

Det har bidraget til, at kommunens fødevareindkøb i 2023 udledte lige under 32.000 ton mindre CO2e end for bare fem år siden i 2018.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*