Fælledby vinder international designpris

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Jesper Schou Hansen

 

Det kan godt være, at tv-kok Nikolaj Kirk er sur over, at der bygges på den såkaldte campinggrund, hvor det konkursramte vandrehjem ligger. Til gengæld har projektet netop vundet magasinet Fast Company’s ”World Changing Ideas Awards” for dets brug af træbyggeri i Amager Fælled-projektet.

Hvert år hædrer Fast Company innovative koncepter, design og virksomheder verden over. Med over 3.000 deltagende bidrag var byggeriet på Amager Fælleds campinggrund i hård international konkurrence. Derfor var det også nogle stolte repræsentanter fra Henning Larsen Architects, der kunne fortælle, at Fælledby havde fundet i kategorien ”Urban Design”.

Fælledby er lavet som et træ-kvarter, hvor man bruger placeringen til at forbinde natur og byliv tættere, end det ellers ses i byggerier. Med projektet håber tegnestuen at være med til at sætte en ny høj standard for fremtidige byprojekter – herunder at man kan bruge træ i større omfang i byggerier. Også til konstruktioner.

 

Træ vinder indpas

”For os repræsenterer Fælledby et paradigmeskift. Det er et vendepunkt for brug af træ. 70% af planetens befolkning forventes at bo i byer inden 2050. For at sikre bevarelsen af ​​naturen er det afgørende, at forholdet mellem by og natur er et ”både og” og ikke et ”hverken eller”. Fælledby er et seriøst bud på at skabe et sted, hvor naturen er et afgørende element i alle aspekter”, siger Signe Kongebro, der er Global Design Director for Urbanism + Landscape hos Henning Larsen Architechts.

Hun forklarer, at tegnestuen fra starten har haft en ambition om at skabe et kvarter, som er baseret på respekt for den omgivende natur – og som bruger træ som det primære byggemateriale.

 

Tilfredshed hos By & Havn

Hos By & Havn er man enige i, at det er blevet vellykket.

”Fælledby præsenterer et nyt og visionært eksempel på, hvordan bæredygtige og klimavenlige fremtidige byer kan udvikles, og viser os, hvordan kvarterer i endnu større grad kan skabe sameksistens mellem mennesker og natur”, siger Anne Skovbro, administrerende direktør for By & Havn.

Byggeriet af Fælledby på Amager Fælled sker på den såkaldte campinggrund, der frem til nu har huset et vandrehjem, der imidlertid under coronaen er gået konkurs. Oprindeligt skulle byggeriet have ligget langs Ørestad Boulevard. Borgerprotester fik imidlertid politikerne til at skifte placering, så byggeriet rykkede over på campinggrunden. I stedet valgte man at lave en fredning på det areal, hvor byggeriet i første omgang skulle have ligget – med den begrundelse, at det var gammel strandeng.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*