Historien om fristadens børn

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

I anledning af Christianias 50-års fødselsdag, udgiver antropolog og filmfotograf Irma Clausen fotobogen ”Christianiarødder – første generation af børn født på Christiania”.

 

Af Lis Hylander

 

Det er efterhånden en del år siden, at Irma Clausen skiftede skurvognen på Christiania ud med en helt almindelig lille lejlighed i almennyttigt boligbyggeri på Christianshavn. Men 27 år i fristaden er ikke noget, som man sådan lige ryster af sig. Det mærkes i den fine lille fotobog, som udkommer i anledning af Christianias 50-års fødselsdag den 26. september. Bogen har været undervejs i mange år, men tidligere samarbejdspartnere nedlagde forbud på grund af en tvist om ophavsret. Men nu er den her.

”At vokse op på Christiania var noget helt specielt. Børnene deltog i alle processer, og det gjorde dem meget sociale, og kreative og bidrog til et helt særligt sammenhold”, fortæller Irma Clausen, hvis datter også voksede op på Christiania.

 

Bog med børnenes kommentarer

Det er børnenes egne udsagn og deres eget sprog, der bærer bogen. Men det er de voksne, der stiller spørgsmålene.

Her er et par eksempler:

”Jeg synes det er dårligt med de mange store hunde, de gør ad en, når man kommer forbi. Jeg synes, det er dumt at bo herude, fordi Rockerne er herude – og det synes jeg ikke de sku, fordi de laver så meget ballade”.

”Kan du fortælle mig noget om de dårlige ting som er herude på Christiania? Ja, jeg synes det er dårligt, at Pusherne er kommet her, fordi der ikke skal være sådan noget, hvor de står dernede og siger: “Vil du købe noget ryg ryg rygemaroc”.

”Du bryder dig ikke om, at der er nogen som sælger Hash? Nej, fordi altså politiet vil gerne have at Christiania skal rives ned, fordi vi ikke kan få fjernet hashen og fordi det er ulovligt, og vi vil meget gerne have det fjernet – men det kan vi ikke! Vi har haft Junkblokaden, hvor min far har været med og min rigtige far, og jeg kender så mange, som har været med til at hjælpe, så mange som gerne vil have et ordentligt grønt sted”.

”Christianiarødder” blev faktisk til i kølvandet på en film om de første børn i fristaden i 1983. Så børnene, der medvirker i både film og bog, er voksne nu.

Bogen kan købes som E-bog på Saxo.com og filmen kan ses på YouTube eller på hjemmesiden www.maori.dk. I anledning af Christianias 50-års fødselsdag, vil der også være en fotoudstilling i fristaden med billeder fra bogen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*