Is stoppede havnebusserne i en uge

De nye havnebusser klarer ikke isen. Her er en af de gamle havebusser på vej gennem isen i januar 2014. Foto: Vigdis Winther / Havnefronten.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Forholdsvis tynd is på vandet i København havn satte gennem en uge effektivt en stopper for sejlads med havnebussen. Politikerne undrer sig over, at så lidt is har kunne stoppe de nyindkøbte el-busser.

Af Jesper Schou Hansen

En forholdsvis begrænset mængde is i Københavns havn har sendt de nyindkøbte el-havnebusser ud af drift. Det bekræfter Movia, der driver havnebusserne på vegne af Københavns Kommune.

”Isen i Københavns havn har været et problem for havnebusserne siden den 12. februar, hvor de kun kunne sejle mellem Refshaleøen og Nordre Toldbod. Fra 13.-18. februar har det ikke været muligt for havnebusserne at sejle i havnen. Den 19. februar kunne bussen ikke betjene stoppestederne Bryggebroen og Teglholmen. Det skyldes, at der stadig ligger is ved pontonerne”, forklare Movias kommunikationsdirektør Camilla Struckmann.

Overraskede politikere

Både hos SF, Socialdemokratiet og Venstre er man overraskede over, at de nye el-havnebusser er løbet ind i problemer.

“Jeg er overrasket over, at Havnebussen får problemer allerede ved tynd is. Det må der kunne findes en løsning på”, siger SF’s gruppeformand Klaus Mygind, som dog ikke vil sammenligne det med det problem letbanen har i Århus, som enten slet ikke kører eller kører uregelmæssigt ved frost.

”Havnebussen kan ikke sejle ved vedvarende hård frost. Det er klart. Men det er yderst sjældent i Københavns havn”, konstaterer Klaus Mygind.

Heller ikke Socialdemokratiets politiske ordfører, Jonas Bjørn, er begejstret over en havnebus, som ikke sejler, når der er is på vandet.

”Vi har virkelig taget havnebusserne til os i København. Og nu er de endda blevet miljøvenlige og sejler på strøm. Derfor er det selvfølgelig også ærgerligt, at de har været ud af drift på grund af isen. Hvis det bliver et stort tilbagevendende problem, skal vi selvfølgelig kigge på det”, siger Jonas Bjørn, der også opfordrer til, at man slår koldt vand i blodet.

”Der går jo mange år mellem, at vandet fryser til i havnen”, konstaterer han.

Få fat i mini-isbryder

Hos Venstre er beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard også overrasket, og i modsætning til de to øvrige politikere har hun et løsningsforslag.

“Det er jo ikke rimeligt, at en smule frostvejr sætter havnebusserne ud af drift. Jeg vil foreslå By & Havn og Movia at tage kontakt til Skive Havn, hvor en mini-isbryder ved navn “Krabbe” har holdt havnen åben. Det må kunne lade sig gøre at få undersøgt mulighederne for at få en fætter til Krabbe til at hjælpe. Det kan jo også være, at By & Havn rent faktisk har materiel, som de bare ikke har koordineret med Movia”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*