Nye støjregler vil tillade mere soundboks støj på Bryggen

Foto: Havnefrontens arkiv.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Jesper Schou Hansen

 

Politikerne er mildest talt forundrende. For sidste år bad de forvaltningen om at få strammet reglerne, efter at særligt bryggeboerne, men også beboere i Nordhavn, Nørrebro m.fl., klagede over markant larm fra uautoriserede fester med soundbokse. Nu er forvaltningen kommet med et udspil, der giver lov til at bruge soundbokse i yderligere to timer i weekenden.

“Som jeg læser indstillingen, ligger vi et pænt stykke fra det, der var hensigt med diskussionen. Jeg regner bestemt med, at vi får indstillingen strammet til i forhold til at sikre borgerne på Bryggen en mere tålelig hverdag, hvor vi også skal have taget højde for, at mange, som vi går ind i sommeren, måske stadig arbejder hjemmefra uden at slå hyggen ned i Havnepakken”, siger de radikales Mette Anneli Rasmusen.

Heller ikke SF’s gruppeformand, der sidste år bad om at få reglerne strammet, synes at forvaltningen har forstået opgaven.

”Jeg mener ikke, at forvaltningens indstilling lever op til det opdrag, som de fik af et enigt udvalg på baggrund af de forslag, som jeg stillede på mødet i december. Det giver ikke nogen mening at udvide tidspunkterne for, hvornår man må spille forstærket musik”, siger Klaus Mygind, der sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor det egentlig skal være tilladt at spille forstærket musik udendørs uden særlig tilladelse.

“Musik på må og få i fx Havneparken af mange forskellige soundbokse er vel at sammenligne med affald. Jeg vil meget hellere have den strategi, at musikarrangementer, teaterforestillinger og andre kulturarrangementer i højere grad får tilladelse. Det vil naboer bedre kunne leve med i stedet for den konstante støj”, siger Klaus Mygind, der mener, at det nærmest ser ud til, at politikerne må begynde forfra på udvalgsmødet.

 

Også borgerlig kritik

Hos Venstre er borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard overrasket over forslaget, som hun kalder helt misforstået.

”Sidste uge kom Kultur- og Fritidsborgmesteren med forslag om at fratage nattilladelser fra alle restauranter og værtshuse i Indre By. Festen flytter fra diskotekerne ud i byrummet, så også beboere på Islands Brygge må forvente mere larm og støj. Det er vi imod. Vi så allerede sidste sommer, hvordan unge fra nær og fjern samlede sig langs kajkanter og på plænerne – med larm og svineri til følge”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun efterlyser en balance imellem hensynet til beboernes hverdagsliv og hensynet til et velfungerende natteliv, som skaber vækst, arbejdspladser og glæde for københavnerne.

”Vi er glade for, at det forslag, som vores gruppeformand, Flemming Steen Munch stillede tilbage i 2017 om at oprette et ordenskorps, nu bliver til virkelighed. Det seneste politiforlig har således netop givet mulighed for, at kommunale ordenskorps kan understøtte politiet med at sikre orden i byen. Vi ser frem til at se den endelig udformning og til at de første korpsfolk trækker i arbejdstøjet her i København. Vi skal stoppe uautoriserede fester i det offentlige rum og ikke på byens diskoteker.

Hos de konservative er der en tilsvarende skepsis.

”Vi er meget imod forvaltningens udspil – det svarer nærmest til at tillade Roskilde Festival hver dag. Vi ønsker ordnede forhold. Derfor vil vi have forbud imod forstærket musik hver dag efter kl. 22. For os er det vigtigt med skrappere spilleregler, men endnu vigtigere er det, at vi får et kommunalt ordenskorps, der kan håndhæve de skærpede spilleregler”, siger Jakob Næsager, der er gruppeformand for konservative og sidder i Teknik- og Miljøudvalget.

 

Måske fra Enhedslisten

Den eneste, der ikke på forhånd afviser indstillingen fra forvaltningen, er den ansvarlige borgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten. Til Havnefronten siger hun, at ”det er en svær indstilling, og der er mange hensyn. Jeg kan derfor ikke sige, hvordan Enhedslisten vil stemme endnu, for vi har brug for at drøfte sagen ekstra grundigt i Enhedslistens gruppe”, siger Ninna Hedeager Olsen.

”Jeg er meget opmærksom på, at der er nogle københavnere, der er voldsomt plaget af gentagende støj fra f.eks. Soundbokse, og det skal vi gøre noget ved, så vi får den rigtige balance i København mellem fest og ro. Samtidigt er det vigtigt, at reglerne ikke bliver for ufleksible, så de rammer den lille vennegruppe, der hører lav musik fra en telefon, mens de drikker en øl og ikke er til gene”, siger altså borgmesteren.

Udvalget behandler indstillingen efter avisens deadline mandag, men før avisen distribueres.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*