Stigning i farlige produkter, der bliver forsøgt solgt i EU

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Lars Poulsen

 

Overalt i EU holder myndighederne øje med farlige produkter – også i Danmark, og her er det mest maskiner, legetøj og sikkerhedsudstyr, der bliver meldt om problemer med. Det viser den årlige rapport over farlige produkter, som EU netop har offentliggjort.

Af rapporten fremgår, at antallet af advarsler i EU’s Safety Gate system stiger for hvert år og i 2020 helt op på 5377 mod 4477 advarsler året før. Ni procent af alle advarsler i 2020 vedrørte produkter relateret til covid-19, hovedsagelig masker, der burde beskytte, men som ikke gjorde det.

Andre eksempler på farlige covid-19-relaterede produkter, der er anmeldt i Safety Gate, er desinfektionsmidler med indhold af giftige kemikalier såsom methanol, der kan føre til blindhed eller sågar dødsfald, hvis de indtages, eller UV-desinfektion, der udsætter brugerne for kraftig stråling med hudirritation til følge.

EU varslingssystemet, hvor landene hurtigt kan udveksle oplysninger om farlige produkter og derved give andre lande mulighed for at stoppe tilsvarende produkter, fortsætter således med at vise sit værd, mener man hos EU.

 

Systemet virker

“Safety Gate har vist sig at være krisesikker: Under covid-19-pandemien har det bidraget til forbrugerbeskyttelse ved på en effektiv og hurtig måde at formidle oplysninger om farlige produkter såsom usikre masker eller giftige desinfektionsmidler og fjerne dem fra markedet. Med beskyttelsesinstrumenter som dette garanteres forbrugerrettighederne yderligere”, fastslår Didier Reynders, kommissær med ansvar for retlige anliggender.

På EU-plan er det legetøj, biler og elektriske apparater, der topper listen, der dog har store variationer fra land til land. Hos vores naboer i Sverige er det således smykker, kemiske produkter og kosmetik, der topper listen over farlige produkter, mens det i Tyskland er biler, elektriske apparater og smykker. Norge, der ikke er EU land, deltager også i samarbejdet, og her er det tøj, fritidsudstyr og belysning, der topper advarselslisten.

Landene slår alarm, når produkterne er for dårlige eller ikke lever op til kravene på det pågældende område.

Et af de produkter, som Danmark har indberettet, er fra Aalborg Fyrværkerifabrik. En såkaldt AFAC Keglefontæne overholdt ikke reglerne I “Pyrotechnics Directive” eller d”European standard EN 15947”, og derfor kom det på listen med en årsagsforklaring.

I Tyskland og Sverige, der begge er bilproducerende lande, fylder bilindustrien en del. I Tyskland dog markant mere og var således også den største gruppe af enkeltprodukter, som tyskerne indberettede.

 

Website med advarsler

For at sikre, at alle kan følge med i, hvad der er testet, så har EU udbygget sin webportal med testede produkter. Her er det ikke kun producenterne og detailhandlen, der har adgang. Det har forbrugerne også, der dermed kan følge med i det stigende antal test, der gennemføres i disse år.

Det er EU landene, der selv udvælger produkter til test. Således tester man i øjeblikket personlige transportmidler, udstoppede tøjdyr, batteriopladere, batterier, cykelstole til børn, slimlegetøj med mere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*